Hirdetések

Óriási botrány lett néhány elpusztult ló miatt az interneten, állatvédők sorakoztak fel a még életben lévő lovak megmentéséért. Tegnap az ipolyinfo.com-nak küldtek képeket az esetről és azt kérték, hogy a széles nyilvánossággal tudassuk, mi folyik Rétságon. Ma az állatok tulajdonosa is megszólalt.

Hirdetések

Értékes lovak pusztultak el néhány napja Rétság külterületén. A tetemekről többen is készítettek fotókat, amelyek az internet által az egész országot bejárják. Állatvédő fórumokon arra szervezkednek, hogy megpróbálják elhozni a szerintük rossz sorsú állatokat, becslésük szerint negyvenet kellene megmenteni a pusztulástól. Egyesek szerint azért is szükséges minél előbb lépni, mert a hatóságok semmit sem tesznek értük.

Az ipolyinfo.com utolérte Rétságon a lovak gazdáját is. Hesz Mihály (az azonos nevű olimpiai bajnok testvére) tulajdonos érdeklődésünkre ismertette: értékes, Holsteini német kancákat tart, amiket a gánti Herczog ménesből vásárolt. Nappal legelőn, éjjel zárt helyen pihennek. Mint mondta: az állatok jó környezetben vannak és megfelelő táplálékot ad nekik. Magyarázata szerint magukat állatvédőknek kiadó, rafinált emberek akarják megszerezni tőle a lovakat, már harmadszor.

Genetikailag Magyarország egyik legértékesebb méneséről beszélünk. Többször megjelent olyan szándék, hogy mások szeretnék megszerezni. Utoljára olyan ajánlat volt, hogy ő elintézi, hogy elkobozzák a lovakat egy alapítvány számára. Adjak neki egy hónapra takarmányt, meg abrakot, majd egy hónap múlva 10 millióért visszaadja nekem a lovakat.

Hesz szerint egyértelműen a pénzre utazó, hamis állatvédők akciójáról van szó, a próbálkozások ezt bizonyíthatják. Miután a legutóbbi különös ajánlatukra ő nemet mondott, a lovak közül néhány hirtelen elpusztult. Állítása szerint nehéz lenne elhitetni bárkivel, hogy éheznek a lovak, mert háromszáz darab körbála áll rendelkezésére, azokból kapnak ellátást az állatok. A tulajdonos úgy véli, a lovak ételébe vagy vizébe tehettek mérget.

A különös ügyben már a hatóság is vizsgálódik – ezt Hesz Mihály is megerősítette. Elmondása szerint a helyszínen járt szakemberek megállapították, hogy nem éheznek és nem szomjaznak az állatok.

Az eset után több kamerát is elhelyezett a tulajdonos és figyeli a lovak körüli mozgásokat, és azóta egyetlen állat sem pusztult el.

Hesz Mihály hozzátette: megvárja a hatósági vizsgálat hivatalos következtetéseit, majd rágalmazás miatt feljelentést fog tenni.