Hirdetések

Ma tárgyalta az Országgyűlés a Madách Imre emlékév létrehozásáról szóló javaslatot, amit Balla Mihály Nyugat-nógrádi honatya kezdeményezésére és Becsó Zsolt Kelet-nógrádi képviselő támogatásával vettek napirendre. A határozati javaslatot minden parlamenti párt támogatni fogja – ezt a frakciók jelenlévő képviselői mondták.

Örök érvényű gondolatokat hagyott maga után Madách Imre, aki Az ember tragédiája című művével Nógrádból a világba emelkedett, és minden ember számára egyaránt ugyanazt az értéket képviseli – így foglalta össze Balla Mihály, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője az ipolyinfo.com-nak, miért tekinti személyes ügynek az íróról való országos megemlékezést. Balla egy másik képviselőtársával, Becsó Zsolt Kelet-nógrádi képviselővel nyújtott be javaslatot a Madách emlékév elfogadására.

Nekünk identitáskérdés a Mikszáth-örökség mellett a Madách kulturális örökség. Csesztve, Balassagyarmat, Csécse vagy felvidéki Alsósztregova, egyáltalán Nógrád vármegye kulturális, közösségi élete elképzelhetetlen e nélkül. Ezért fontos nekünk, hogy országos szintre emelkedjen ez az emlékév

– ezt már az Országgyűlési mai ülésén hangoztatta Balla Mihály. A Nyugat-nógrádi honatya szerint mindenki számára lehetőséget kell adni, hogy közelről ismerhesse meg a nagy formátumú írót, amihez a pártok támogatását kérte.

Még az ellenzéki pártok jelenlévő képviselői is kimondták: kegyelmi állapotnak számít a magyar országgyűlésben, amikor olyan témáról lehet beszélni, amiben mindenki egyetért. Márpedig tény, hogy az elhangzottak alapján az összes párt támogatni fogja az emlékévhez kapcsolódó javaslatot.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár szerint indokolt és támogatandó a javaslat elfogadása. Úgy fogalmazott:

A Kormány támogatja, hogy nagyszerű klasszikusunk születésének kétszázadik évfordulójáról emlékév keretében emlékezzünk meg. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a maga eszközeivel mindent megtesz majd azért, hogy az emlékév méltó legyen Madách Imre emlékéhez és nagyságához.

Azonban az ötlet méltatása mindössze fél órát bírt ki kritika nélkül. Barkóczi Balázstól, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjétől még a szót is megvonta az ülést vezető elnök, amikor már percek óta a 2010 óta történt kultúrpolitikai változásokról és színházigazgatók kinevezéséről beszélt. Mikrofonjának elnémítása előtt még elmondta:

Vállaltan fideszes embereket választottak, például a szolnoki Szigligeti színház élére Balázs Pétert, a József Attila Színház élére Nemcsák Károlyt, de színházi területfoglalás történt a kaposvári, majd a fővárosi színészképző…

– a többit már nem tudta elmondani Barkóczi. Aztán visszakapta a szót, de miután aktuálpolitikai ügyekkel folytatta, másodszor és végleg elvették tőle a megszólalás lehetőségét.

A vitában az ellenzék részről elhangzott az is, hogy támogatásuk mellett remélik, a Madách emlékévre félretett pénzt nem fogja ellopni a Fidesz.

Hiller István, a Magyar Szocialista Párt egykori oktatási és kulturális minisztere is támogatja a javaslatot. (fotó: parlament.hu)

Felszólalt az egykori oktatási és kulturális miniszter, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője is: Hiller István méltatta, hogy a nógrádi honatyák szeretnék emlékévként kezelni Madách 200. születési évét, azonban kritikával illette, hogy csak most jutott eszükbe.

Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője arról beszélt, hogy fontos példaképeket állítani a fiatalok számára, Madách kora kiemelkedő személyisége volt, ezért alkalmas lehet irányt mutatni a jövő generációinak.

Dócs Dávid, Mi Hazánk Mozgalom: Madách példakép. (fotó: parlament.hu)

Balla Mihály, a Fidesz-KDNP Nyugat-nógrádi képviselője a vita zárásaként megköszönte a konstruktív véleményeket:

Ma is kiderült ebben az általános vitában, hogy Madách egyetemes, függetlenül attól, hogy melyik korban és melyik helyszínen vagyunk. Hiszen elég sokféle vélemény elhangzott, és ezek között elsősorban a támogató vélemények voltak a Madách évvel kapcsolatban és ezt nagyon nagy tisztelettel köszönöm!

Az országgyűlési képviselők csütörtökön 16 óráig tehetnek módosító javaslatokat, a Tisztelt Ház azt követően fogad el határozat, amely rögzíti a Madách emlékév hivatalossá válását.