Hirdetések

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon; a három új kút akár 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig – tájékoztatta a vállalat hétfőn az MTI-t.

Hirdetések

A közleményben felidézik, hogy 2019-ben indították el a sekélygáz-programot, új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kisméretű mezőket célozzák meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat évi 1,4 milliárd köbméteres magyarországi gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.
Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét – ismertették.
A magyarországi gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák. Az eddig termelésbe állított sekélygáz-kutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50 ezret – közölte a Mol.
A három új kút akár napi 750 hordóegyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi mintegy 32 ezer hordó egyenértékes magyarországi gáz- és olajtermelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezők termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudják – fejtette ki a közleményben a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.
Homonnay Ádám hozzátette, a programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén-termelés csökkenésének mérsékléséhez.
Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a néhány hónapja bejelentett vecsési kutatási sikerre emlékeztetve hangsúlyozta: a Vecsés határában talált kőolaj és a kelet-magyarországi sikeres sekélygázfúrások is jelzik, hogy a Mol rövid távon is eredményeket tud felmutatni a hazai kutatás-termelés fejlesztésében.
A vállalat tájékoztatása szerint a Mol a legnagyobb földgázkitermelő Magyarországon, tavaly 1,4 milliárd köbméterrel a hazai termelés 90 százalékát adta.
A tervek szerint a következő öt évben mintegy 200 milliárd forintot fektetnek be Magyarországon a kőolaj- és földgázbányászatba. Ennek csaknem 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.
A kutatás-termelés divízió munkájában kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének intenzifikálása és a sekélygázkutatási program. Ezek nélkül a hazai termelés mára a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt öt évben – közölte a Mol.