Hirdetések

Illegális bányászat miatt jelentették fel Szente Istvánt, aki több évvel ezelőtt kezdett kutatást Bánkon barlangot keresve. A hatóság szerint komolytalan műszaki feltételek mellett, a kutatók saját és mások életének veszélyeztetésével dolgoznak, ezért abba kell hagyniuk a bányászatot – röviden ez állt abban a bejelentésben, amelyet a hatóságok felé küldtek a bánki Szent Borbála Kutatóakna kapcsán.

A történet a Jenei-patak vizének eltűnésével kezdődött, 2014-ben a meder egyik szakasza beszakadt és a mélybe zuhant a víz. Szente István geológus érdeklődését felkeltette a jelenség, aki szerint alapos okkal feltételezhető, hogy barlangrendszer húzódik a mélyben.

A mederbeszakadást követően Szente figyelemmel kísérte a víz útját, és az általa létrehozott Szent Borbála Kutatóakna építésébe vágott bele, amit évek alatt fejlesztett, 2023-ban már 44 méteres mélységig jutott el.

A 44 méteres kutatóakna Bánkon. (fotó: Szente István)

Állítása szerint már csak további 6 méter mélyre kellett volna eljutni ahhoz, hogy a feltételezett barlangot elérje. Úgy véli, a felfedezés bizonyíthatná, hogy Bánkon olyan barlang van, amely végül feltehetően összekapcsolódik a budai barlangrendszerrel. Szente szerint akár gyógyvíz is lehet a mélyben.

A feljelentés miatt nem fogja tudni befejezni a kutatást, valószínűleg pénzbírságot is kirónak rá illegális bányászat miatt.