Hirdetések

Tavaszias időjárás, napfény és koronavírus mentes év – mégis érezhetően kevesebben jártak idén az Ipoly Menti Nemzetközi Méhésztalálkozón Balassagyarmaton, de a program szakmai része láthatólag a szakma helyi képviselőit kiemelten érdekelte.

Hosszú évek után az idei év az első, amikor érezhetően kevesebb érdeklődőt vonzott Nógrád vármegye legnagyobb tavaszi méhészeti rendezvénye. Ezt az árusok és a szervezők is érzékelték, akik egymástól függetlenül is ugyanarra vezetik vissza az okot.

Diósi László, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke:

Problémák vannak a méz árával, a felvásárlással és az uralkodó kereskedelmi szemlélettel is.

Fodor Csaba karancslapujtői méhész:

Az értékesítéssel vannak problémák. A felvásárlással és a felvásárlási árakkal vannak gondok.

Eperjesi Sándor mézfelvásárló:

Nehéz a mézértékesítési helyzet, és ilyenkor is ki kell állni az emberek elé, amikor gáz van! Nem csak akkor, amikor minden jól megy!

A méhészek azzal szembesülnek, hogy elöntik a távol-keleti, bizonytalan eredetű és összetételű olcsó mézféleségek az európai piacot, amelynek csak egyik következménye, hogy visszaszorítják a magyar termelők portékáit. A szakemberek szerint ideje megkülönböztetni egymástól a mézet és a mézhez hasonlító, ma egyértelműen átverésként ható termékeket. Azonban ennek jogi szabályozása még csak tervekben létezik.

Szakmai fórum: jobb felvásárlási árakra várnak a termelők. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Bármilyen eredménye is lesz egy új jogi helyzetnek, addig is 2023-at fekete évként könyvelhetik el a méhészek, mert a raktárban lévő mézet ma csak veszteséggel tudnák eladni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád vármegyei elnöke a hétvégi szakmai eseményen nem reprezentatív felmérést végzett; Csáky Balázs kérésére a teremben lévő méhészek kézfeltartással válaszoltak arra a kérdésre, hogy ki az, aki már el tudta adni a tavalyi méztermést: senki sem nyújtotta magasba a kezét.

Közben az idei termelési várakozások egyelőre derűsek. Elhangzott: az enyhe tél ellenére nem szembesültek problémákkal a méhészetek. Ahhoz, hogy az optimista hangulat megmaradjon, a következő heteket jelentős fagyok nélkül kellene tölteni, segítve a mézelő növények virágzását.