flagi Grupy Wyszehradzkiej Polski Czech Słowacji Węgry
Hirdetések

Milos Zeman cseh államfő támogatja a visegrádi együttműködés fenntartását és megerősítését.

Hirdetések

Novák Katalin pénteken néhány órás hivatalos látogatást tett Prágában. A kétoldalú tárgyalások után Novák Katalin a magyarok megbecsülésének jeléül a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a leköszönő cseh államfőnek. Milos Zeman megköszönte a kitüntetést, és azt mondta, hogy ez „a jó és baráti cseh-magyar kapcsolatok bizonyítéka”. Hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest viszonyában „nyitott, problémás témák nincsenek”.
A V4-ekkel kapcsolatban Milos Zeman leszögezte: határozottan fellép az olyan „nem eléggé érett politikusokkal szemben”, akik szűkítenék, vagy meg is szüntetnék a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködését. A cseh államfő neveket ugyan nem említett, de a közelmúltban mások mellett Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament alsóházának elnöke tett ilyen tartalmú nyilatkozatot. Zeman azt követően is nyíltan bírálta Pekarovát.
Elsősorban az orosz-ukrán háborúval összefüggésben Petr Pavel megválasztott cseh államfő is bírálatokat fogalmazott meg a utóbbi hetekben a visegrádi együttműködéssel, illetve Magyarországgal kapcsolatban.
A magyar államfő délután találkozik Petr Pavellel. A megválasztott cseh elnök szerint udvariassági találkozóról van szó, hogy „megismerjük egymást és felvegyük a kapcsolatot. Semmiféle külön témák nincsenek tervezve” – mondta Petr Pavel a találkozó előtt cseh újságíróknak.
Ukrajnával kapcsolatban Milos Zeman kijelentette: a két államfő egyetértett abban, hogy „haladéktalanul diplomáciai tárgyalásokra lenne szükség a béke, vagy legalábbis a tűzszünet elérése érdekében”. A cseh államfő úgy vélte, hogy a tárgyalásokon Magyarországnak is szerepe lehetne. Milos Zeman korábban Kínát, Szerbiát és Ausztriát említette, mint olyan országokat, amelyek közvetíthetnének Moszkva és Kijev között.
Kérdésre válaszolva a cseh államfő kijelentette, hogy támogatja a tel-avivi cseh nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe.