Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott Pásztó és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak hétfő és kedd reggel Pásztón, a Margit Kórház épületében.

Hirdetések

A gyakorlat feltevése szerint a pásztói Margit Kórház technikai-gazdasági épületének vízvezeték-szerelő műhelyében alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet végeztek az ott dolgozók, melynek következtében tűz keletkezett. A lángok átterjedtek a műhelyben található éghető anyagokra is. A tűz a szomszédos bútortároló helyiséget is veszélyeztette. A füsttel telített folyosót egy dolgozó nem tudta időben elhagyni, mindenki más épségben kijutott az épület tűzzel érintett részéből.

A gyakorlat helyszínére nyolc tűzoltó vonult két gépjárművel. Odabent a szervezők a tüzet villogó piros, a füstöt villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat két vízsugárral fékezték meg. A tűz oltásával párhuzamosan a kórház területén talált sérültet –akit egy fabábu alakított- a megfelelő légzésvédelem biztosítása után kivitték az épületből. A gyakorlat során a beavatkozók az egészségügyi és fekvőbeteg ellátására szolgáló intézményekben keletkezett tüzek oltására, valamint a sérült személyek mentésének gyakorlására fókuszáltak.

A gyakorlatot hétfőn az „A”, kedden pedig a „B” szolgálati csoport tagjai hajtották végre, felkészülve ezzel egy hasonló, éles helyzetre. A gyakorlatok zárásaként az adott gyakorlatvezetők szóban értékelték az állomány munkáját beosztásaiknak megfelelően.

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy