Hirdetések

Az agrárszektor nyert a holland tartományi választáson, méghozzá úgy, hogy egyetlen közvélemény-kutató sem jelzett tőlük várható értékelhető teljesítményt. A választók két északkeleti tartományban is 30% fölötti arányban őket gondolták a legjobb alternatívának. Szakértők szerint a kormány túltolta a klímapolitikai marketinget.

Hirdetések

Embereke, mi a f*asz történt? – kiáltott fel örömében Caroline van der Plas a Farmer Polgári Mozgalom vezére, amikor megtudta a váratlan választási eredményt. Majd rögtön hozzátette: az emberek a kormány klímapolitikája ellen lázadnak!

A Mark Rutte vezette holland kormány már eddig is több kétségbevonható lépést tett magasztos klímapolitikai ügyekben, amelyből most lett elege a népnek – vélekednek a szakértők. Az Ipsos közvéleménykutató szerint az emberek többsége egyszerűen népszavazásnak és a kormány munkájáról való véleménynyilvánításnak gondolta a választást, ezért történt szokatlan végkifejlet.

Az előzetes számítások alapján a szenátusban 16 helyet kap majd a mozgalom, ellenben a miniszterelnök pártjának csak tíz mandátuma van, de a koalíciós partnerekkel együtt már 23 székük lesz.

A holland belpolitika szakértői szerint a miniszterelnök egyértelműen a mezőgazdaságot hibáztatja a magas széndioxid kibocsátásért, amin változtatni kell. Véleményét sok helyen kifejtette és támadó hatást ért el az agráriummal szemben, amely élelmezést biztosít az emberek számára.