Hirdetések

A hatósági állatorvos kezei közül nem kerül ki információ, ezért nem is szereznek tudomást az állatvédők a rétsági lótartó ügyéhez hasonló esetekről – számolt be az ipolyinfo.com-nak egy civil állatvédő. Kilián András szerint szándékosan tartják vissza az információkat, de nem érthető, hogy miért.

Hirdetések

Néhány hete figyeltek fel Rétságon több elhullott ló tetemére, amelynek témáját lelkes állatvédők azonnal felkapták. Az ipolyinfo.com-hoz is eljuttatott adatok szerint a lovak gazdájáról azt feltételezik, hogy alultáplálja az állatokat, azonban arról senki sem osztott meg érdemi információt, hogy ehhez miért fűződne érdeke.

Megtaláltuk a rétsági állattartót, aki az őt gyanúsítókkal ellentétben az állatok más általi szándékos mérgezéséről beszél, és úgy véli, hogy magukat állatvédőknek beállító emberek akarják így megszerezni sok pénzt érő lovait.

Erre reagálva hívta fel szerkesztőségünket Kilián András lovasedző, aki kapcsolatban áll a Noé Állatotthon Alapítvánnyal és a Bottyán Equus Hungária Közhasznú Alapítvánnyal is. Elmondása szerint a jól ismert civil szervezetekkel együttműködve több állatot is sikeresen mentettek meg korábban és ezúttal is szeretnék, ha jó véget érne ez a történet is. Kilián az ipolyinfo.com-nak azt mondta: a rétsági ügy már négy évvel ezelőtt kezdődött, és szerinte furcsa, hogy máig nem találtak semmilyen rendellenességet az állattartónál. Mint mondta: figyelembe kell venni azt is, hogy az elhullott lovakat a magyar jogszabályok szerint kell megsemmisíteni, és napokon belül az állathamvasztóba kell elszállítani azokat.

Két opció van: az állatoknak útlevelük van, vagy chipelve vannak, és akkor köteles lejelenteni a lóútlevél iroda felé. Azonban ez Nógrád megyei illetőségű hatóság, tehát nem is tudunk utánanézni annak, hogy le vannak-e jelentve. És aztán köteles 72 órán belül elszállítatni a solti fehérjefeldolgozóba az állat tetemét, mert különben felmerül a környezetszennyezés és a fertőzésveszély is.

Kilián hozzátette: ebben már biztosan jogsértés történt, mert az ismert adatok szerint ennél hosszabb ideje vannak a rétsági lótartó birtokán a tetemek, meglátása szerint ezen is spórolni akar a tulajdonos, vagy nem is érdekli őt.

Valószínűleg olyan nagy körökben mozog, ahol ő ezt el tudja sikálni.

– tette hozzá.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatalban működő hatósági állatorvos nevében válaszolt kérdéseinkre a hivatal sajtószóvivője. Kéri István azt írta:

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal február 15-én több egyéb kötelezés mellett elrendelte, hogy az állatok eredeti helyükről nem vihetők ki, illetve más állatokat a telepre bevinni nem szabad. Ennek oka a lovak egészségügyi státuszának tisztázása. Az ügyben a hatósági eljárás folyamatban van, bővebb tájékoztatás ennek lezárását követően lehetséges.

A hivatal azt is közölte: Az állatok védelméről szóló törvény alapján az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, melyeknél tekintettel kell lenni annak korára, nemére és élettani állapotára. Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről; az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról; szabadban tartott állatok számára – azok természetes viselkedését is figyelembe véve – pedig biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.