EBE 31 Paríž - Poriadková polícia sa presúva okolo horiacich odpadkov pozásahu poèas pokraèujúcich protestov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorú presadil prezident Emmanuel Macron v Paríži vo štvrtok 23. marca 2023. FOTO TASR/AP Riot police was past during garbage during scuffle with protesters in Paris, Thursday, march 23, 2023. French unions are holding their first mass demonstrations Thursday since President Emmanuel Macron enflamed public anger by forcing a higher retirement age through parliament without a vote. (AP Photo/Aurelien Morissard)
Hirdetések

Franciaországban 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak kedden országszerte a vitatott nyugdíjreform elleni tiltakozásul tizedik alkalommal meghirdetett utcai felvonulásokon, miközben a stratégiai ágazatokban harmadik hete folytatódik a határozatlan idejű munkabeszüntetés.

Gérald Darmanin belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: „példátlan biztonsági készültséget” léptet életbe, miután Párizsban, ahol 5500 rendőr lesz az utcákon, több mint ezer radikális tiltakozóra számítanak, akik egy része külföldről érkezik. A tárcavezető szerint „nagyon jelentős a rendzavarás veszélye” a tizedik tiltakozónapon is, ezért „mindenkit ünnepélyesen nyugalomra” szólított fel.

A legutóbbi tiltakozónapon, múlt csütörtökön a rendőrség szerint több mint egymillióan, a szakszervezetek szerint 3,5 millióan vonultak utcára, s 441 rendőr és csendőr megsérült a demonstrálókkal kialakult összetűzések során. Országszerte 457 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok.

Az energiatermelésben és -ellátásban dolgozók vesznek részt a legjelentősebb számban a nyugdíjkorhatárnak 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezet elleni tiltakozásokban, országszerte sztrájkokat, blokádokat, tüntetéseket kezdtek január 19-én.

A Franciaországban található hét olajfinomító közül hétfőn már csak kettő működött, az Esso-Exxon-Mobil cégnek a déli Fos-sur-Merben található telepén és a TotalEnergies-nek a délkeleti Feyzinben található telepén, a többi olajfinomító fokozatosan állt le a múlt héten.

Miután az olajfinomítókban dolgozók már harmadik hete akadályozzák az olajtározóknál a ki- és bejutást, a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet. A 11 ezer franciaországi töltőállomás 15,7 százalékánál volt hétfőn hiány valamelyik üzemanyagból, 7,4 százalékuknál pedig egyáltalán nem volt üzemanyag.

Az üzemanyaghiány mindenekelőtt a nyugati országrészben, Loire-Atlantique megyében érezteti hatását, ahol a kutak 55 százalékánál gondok vannak, valamint a déli Bouches-du-Rhone-ban, ahol a töltőállomások több mint 40 százaléka ürült ki. A többi déli megyében (Gard, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Var), ahol a kutak harmada üres, a prefektúrák 30 literre korlátozták az egyszerre vásárolható üzemanyag mennyiségét.

Párizs egyes kerületeiben harmadik hete folytatódott a hulladékszállítók sztrájkja, s a főváros körüli szemétégetők egy része sem működik, de miután a hatóságok a sztrájkolók egy részét a kötelezték a munkafelvételre, a járdákon felhalmozódott hulladékmennyiség a hétvégén 10 ezer tonnáról 7800 tonnára csökkent.

A párizsi Louvre múzeum hétfőn nem nyitott ki, miután a dolgozók elzárták a létesítmény bejáratát. Kedden a vasúti és a tömegközlekedési dolgozók is munkabeszüntetést tartanak, így országszerte fennakadások várhatók a közlekedésben, a polgári légi közlekedési igazgatóság a légitársaságokat járataik 20 százaléknak törlésére kérte kedden és szerdán a légiirányítók sztrájkja miatt. A pedagógus szakszervezetek szerint a tanároknak mintegy harmada nem fogja megtartani az óráit kedden.

Forrás: MTI