Hirdetések

Zsúfolásig megtelt a palotási művelődési ház arra a gazdafórumra, ahol az alaposan megváltozott támogatási rendszerről tartottak előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének előadói. Az idei évtől ugyanis a gazdálkodóknak a földhöz kapcsolódó támogatásért cserébe kötelezettségeket kell vállalniuk. 

Hirdetések

Ribóczi Edina, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértője felhívta a figyelmet, hogy ezek teljesítését szigorúan ellenőrzik, és a mulasztások súlyos következményekkel járnak. Ezek a változások elsősorban ökológiai jellegűek, tehát a talaj, a víz, a táj védelmét szolgálják, ezért a gazdáknak gondoskodni kell a talaj esetében a folyamatos növényborítottságról, a szigorú vetésváltásról és különféle védelmi sávok biztosításáról. Mivel ezek a kötelezettségek igen összetettek és sokrétűek, a gazdáknak a kérelmek beadásáig konzultálni érdemes a szaktanácsadóval vagy a falugazdásszal, hogy mit érdemes vállalni. 

Az egyeztetést nem spórolhatja meg, mert a támogatás egy részét ezen vállalásokért kapja, illetve ha teljesíthetetlen vállalást tesz, menthetetlenül büntetni fogják. A vetésváltást illetően felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek három évre kell terveznie, hiszen kis kivételtől eltekintve évente más növénynek kell követnie egymást. Az idei évtől az ellenőrzés is szigorodik, hiszen egy műholdrendszer 5-6 naponként minden területet fényképez, és ezáltal minden változást rögzít. Nem csak a növényborítottságot vagy annak a hiányát, az engedély nélküli gyeptöréseket láttatja, de a különféle növényi kultúrákat is felismeri. Kitért a támogatások összegére is. Azok nem csökkennek, csak mások lesznek, más feltételekkel. A fiatal gazdák jelentős többlettel számolhatnak, ahogyan a kisebb területeken gazdálkodók is.  Tíz hektárig hektáronként 80, 10-150 hektár között 40 eurónyi plusz támogatáshoz juthatnak. Ha valakinek éppen 150 hektárnyi földje van, 6400 eurónak megfelelő plusz támogatást kap. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára, a gazdaságátadásról beszélt. Ez égető problémát jelent egész Európában, hiszen a gazdáknak több mint egyharmada már nyugdíjas korban van. A főtitkár felhívta a figyelmet, hogy az átadással mindenki várjon őszig, akkora pontosan kialakul az átadás rendje, és mind a birtokot átadó gazda, mint az átvevő jelentős egyszeri támogatásra számíthat. Az átadás azonban csak egyenesági leszármazottak között lehetséges. Az átadó nem lehet 60 évnél fiatalatt, az átvevő 50 évnél öregebb.A főtitkár kitért a földszerzésre és a földek adásvételére is, a változások lényege az eljárások egyszerűsítése és a jogi kiskapuk bezárása. a jövőben nehezebb dolguk lesz a spekulánsoknak, akik sok tisztességes, termelő gazda elől szerezték meg a földeket. Ez jellemző volt Nógrád megyére is.