Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 51 éves balassagyarmati férfival szemben, aki fékezés nélkül hajtott a vasúti átjáróba, és a leengedett sorompó rúdját letörte.

Hirdetések

A vádirat szerint a 2022 decemberében, hajnalban, Balassagyarmaton vezette gépkocsiját egy vasúti átjáró felé. A vasúti váltókezelő egy érkező vonat miatt már leengedte a sorompó rúdjait, a férfi azonban – a működő közvilágítás és szemben várakozó autók fényszórói ellenére – a leengedett sorompót nem észlelte és fékezés nélkül belehajtott. A sorompó rúdját kitörte és a másik oldalon a rúdnak ütközve az alatt áthaladt, majd megállás nélkül továbbhajtott.

A megrongálódott sorompók az ideiglenes helyreállításig nem voltak biztonságosan használhatóak, ezért a váltókezelő – fedező őrként, a korábbinál lényegesen alacsonyabb biztonsági szint mellett – közel 6 órán át biztosította a vasúti közlekedés biztonságát.

Az elkövető több ponton is megszegte a KRESZ rendelkezéseit, amikor a vasúti átjárót nem fokozott óvatossággal közelítette meg, a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek nem tett eleget és a leengedett sorompó ellenére nem állt meg, mindezzel a vádlott a közeledő vonat személyzetének és utasainak testi épségét és vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a büntetlen előéletű férfival szemben gondatlanságból elkövetett közlekedés biztonsága elleni vétség elkövetése miatt emelt vádat, melyben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.