Hirdetések

A magyarok számára a kereszt annak a kétezer éves európai és magyar kultúrának a jelképe, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében – hangoztatta Latorczai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára kedden a Nógrád vármegyei Héhalomban, a Fogadj örökbe egy keresztet! elnevezésű akció keretében felújított út menti feszület átadásán.

Hirdetések

A kereszténydemokrata politikus, területfejlesztésért felelős miniszterelnökségi parlamenti államtitkár elmondta: a KDNP felhívására már 163 keresztet fogadtak örökbe szerte az országban, és a tavaly novemberben meghirdetett kezdeményezés óta folyamatosan emelkedett a vállalások száma.

Latorcai Csaba bejelentette, hogy a KDNP „a mai nappal meghirdeti az Állíts egy keresztet a békéért!” kezdeményezést, és mindenkit hívnak, hogy csatlakozzanak ehhez „az orosz-ukrán háború tombolása közepette”.

A Héhalom határában álló feszületet a KDNP helyi alapszervezete újíttatta fel, azt Hermann Áron ferences szerzetes áldotta meg az ünnepségen. Az első keresztet tavaly Baján adták át, a héhalmi a második „hivatalosan is örökbefogadott” feszület.

Latorcai Csaba kiemelte, hogy a kezdeményezés a legnehezebb gazdasági helyzetben indult, ugyanakkor, vagy talán éppen ennek ellenére, szép számmal vállaltak felújítást magánszemélyek, alapszervezetek, civil szervezetek.

A KDNP ügyvezető főtitkára szimbolikusnak nevezte, hogy az átadásra a nagyhét idején kerül sor, azért is, mert „míg Nyugat-Európában éppen eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, a keresztény hitükért embereket hurcolnak meg, addig Magyarországon közösen, összefogással megújítjuk ezeket a szent szimbólumokat, tesszük ezt úgy, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás”.

Latorczai Csaba kiemelte: céljuk, hogy a köztereken, utak mentén álló kereszteket megmentsék, felújítsák és örökül hagyják a következő nemzedékeknek.

Hitvallás is egyben, kiállás hitünkért, meggyőződésünkért – mondta, hozzátéve: minden egyes kereszt felújítása egy-egy „igen” az életre, tanúságtétel Krisztus mellett.

A politikus közlése szerint a KDNP honlapján feltüntetik majd egy térképen, hol állnak az örökbefogadott keresztek.