TV remote, man holding in hand remote control and choosing tv canal, using smart device to look video, leisure time at home concept
Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Sértheti az emberi méltósághoz való jogot és a kirekesztés gyanúját is felveti a Sajtóklub március 26-án sugárzott adásának egy részlete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerint, a testület ezért hatósági eljárást indított a Hír TV szolgáltatója ellen – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

Közleményükben jelezték, hogy a médiatanács állampolgári bejelentések alapján vizsgálta a Hír TV március 26-i Sajtóklubjában elhangzottakat.

Ismertetésük szerint a beszélgetés egyik témája az az Ugandában elfogadott törvény volt, amely szerint halálbüntetéssel sújthatják a házasságot kötő azonos nemű párokat.

A testület szerint a műsorszámban az e hírhez kapcsolódóan ismertetett álláspont felveti az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezések megsértését, a médiatanács ezért hatósági eljárást indított a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben – írták.

A kommünikében beszámoltak arról is, hogy a holland médiahatóság, a Commissariaat voor de Media (CVDM) tájékoztatta az NMHH-t a magyar hatóság által továbbított észrevételekkel kapcsolatos intézkedéseiről. A magyar hatóság a Viasat 6 csatornán 2022 novemberében sugárzott Két pasi meg egy kicsi című sorozat több epizódja, valamint a Viasat Film (Hungary) médiaszolgáltatáson 2022 decemberében vetített Kegyetlen játékok 2 című film miatt is a társhatósághoz fordult, mivel a filmek korhatárbesorolása és közzétételének időpontja nem felelt meg a magyar szabályoknak.

A holland társhatóság válaszában jelezte, hogy a magyar hatóság megállapításaira reagálva megvizsgálta a műsorszámokat. Az első esetben a CVDM a holland médiajogi szabályok alapján megállapította, hogy a sorozat teljes egészében jelen van az erőszakábrázolás és a durva nyelvhasználat, így az erre vonatkozó figyelmeztetést ki kell tenni. A második esetben a műsorszámot nem a megfelelő időpontban (este 8 óra után) tette közzé a médiaszolgáltató, melyre a társhatóság felhívta a figyelmét – olvasható a közleményben.

Az NMHH kitért arra is: a médiatanács egy vizsgálaton feltárta, hogy a Tamási Rádió egy délelőtti műsorában éttermek és kávézók menüajánlatát ismertette. Az elhangzottak burkolt reklámnak minősülnek, mivel a rádióban az éttermek telefonszámát és elérhetőségeit is közölték. A jogsértés miatt a médiatanács figyelmeztetésben részesítette a médiaszolgáltatót.

A helyi kereskedelmi rádió szolgáltatója emellett a közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámok hatósági szerződésben vállalt arányait sem teljesítette. A médiatanács e jogsértés miatt bírságot rótt a szolgáltatóra.

Jelezték azt is, hogy a helyi rádiók ellenőrzésénél felmerült a veszprémi Méz Rádió jogsértése is. A rádió szolgáltatója elmulasztotta a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokra vonatkozó vállalásának teljesítését – állapította meg a hatóság. A médiatanács bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót. A vizsgált napon a szolgáltató támogatott műsorszámokat tett közzé, amelyben a támogatói üzenet tartalmazta a támogató vállalkozás elérhetőségeit is, ez pedig már reklámértékű információnak minősül. A testület e jogsértés miatt figyelmeztetésben részesítette a médiaszolgáltatót – áll az NMHH összegzésében.

Forrás: MTI

Hirdetések