Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség két 22 éves budapesti férfi ellen emelt vádat, akik országszerte – így Nógrádban is – követtek el úgynevezett „unokázós” módszerrel csalásokat.

Hirdetések

A Balassagyarmati Járásbíróságra benyújtott vádirat szerint a 2 elkövető hasonló módszerrel csalt ki milliókat idős nőktől:

2022. augusztus 15-én egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy egy 83 éves hatvani nőt hívott fel. Magát a fiának adva ki síró hangon azt adta elő, hogy bajban van. Nem sokkal később egy újabb telefonhívás érkezett a sértett telefonszámára, ekkor a telefonáló rendőrtisztnek adta ki magát, és azt mondta a sértettnek, hogy a fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták, és csak akkor engedik szabadon, ha fizet érte. A sértett az otthonában fellelt 1.900.000 forintot – a hívó utasítása szerint – egy nylon táskába tette és kivitte a háza elé, ahonnan azt a két vádlott elvitte.

2022. augusztus 29-én egy ismeretlen személy telefonon felhívott egy 67 éves albertirsai nőt, és magát ügyvédnek kiadva azt adta elő, hogy a sértett fiát bevitték a rendőrségre, mivel fegyvereket adott fel csomagként. Az „ügyvéd” 10 és 14 millió forint közötti összegeket kért azért, hogy a férfit ne tartóztassák le. Amikor a sértett közölte, hogy nincs ennyi pénze, a telefonáló utasította, hogy a nála lévő készpénzt és értékes ingóságait szedje össze. A több millió forint értékű aranygyűrűket, nyakláncokat, medálokat, fülbevalót és közel 220.000 készpénzt egy szatyorban felakasztotta a kerítés lécére, ahonnan a csomagot a vádlottak elvitték.

2022. szeptember 07-én egy ismeretlen személy egy 82 éves szolnoki nőt hívott fel azzal, hogy fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták. Utasította a sértettet, hogy menjen el a legközelebbi bankautomatához és vegye fel a pénzét, és az otthonában lévő készpénzzel, valamint ékszerekkel együtt tegye a bejárati ajtaja elé. A sértett ennek eleget téve 170.000 forintot és több százezer forint értékű aranyékszert egy szatyorban a megbeszélt helyre tette, ahonnan azt a vádlottak elvitték.

2022. szeptember 09-én egy ismeretlen személy egy szügyi nőt hívott fel azzal, hogy fia a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon van letartóztatásban és olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, amiért börtönbüntetést kaphat, azonban 14 millió forint óvadék ellenében el lehet intézni, hogy a fia szabaduljon. A sértett közölte, hogy 2.200.000,- Ft-ot tud átadni, amit egy szatyorba téve felakasztott a kerítés kapujára, ahonnan azt a vádlottak elvitték.

Még ugyanezen a napon az eljárás során ismeretlenül maradt személy egy 68 éves pákozdi nőt is felhívott, s magát a sértett fiának adva ki síró hangon azt adta elő, hogy a rendőrök bántalmazták őt, és segítséget kér, hogy hazamehessen. 20 perccel később a sértettet ismét felhívta egy személy, aki magát ügyvédnek adta ki, s közölte a sértettel, hogy fia letartóztatásban van fegyverek miatt, azonban 12 és 15 millió forint közötti összeg, mint óvadék ellenében el lehet intézni, hogy a fia kiszabaduljon. Ezt követően az ismeretlen személy a sértettet utasította arra, hogy a kb. 2 millió forintot érő aranyékszerét szedje össze és az otthon tartott 116.000 forint készpénzzel együtt akassza fel a kerítéskapura. A sértett ezt megtette, a csomagot a vádlottak elvitték.

A járási ügyészség öt rendbeli, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével vádolta meg a két fiatal férfit, akik a bíróság döntését letartóztatásban várják.