Hirdetések

Május 1-jén a szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttesében régi majálisok városi és falusi hangulatát idézik meg: lesz vurstli, a mutatványosok mellett megjelenik Paprika Jancsi alakja, állítanak májusfát és különleges könyvbemutatóra is készülnek közönségtalálkozóval és nyomozással.

Hirdetések

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetnek arra, hogy a májust gyakran nevezik „zöld hónapnak”, hisz a természet újjászületésének és a virágok nyílásának ideje, amelyhez szerelmi és párválasztó népi hagyományok is kötődnek. Májusfaállítással, zenés-táncos mulatságokkal falusi népszokások jelennek meg.

A faluban vásári portékák között válogathatnak a látogatók, és Bartha Tóni Bábszínháza elhozza a gyerekeknek Paprika Jancsi alakját is. Hímezhetnek a gyerekek zsebkendőt, készíthetnek zöldágat és papírsárkány mellett szív dekorációt, a családok ügyességi játékok során mérhetik össze tudásukat.

A Skanzenben Erdély város főterén verkli muzsika és festőiskola várja az alkotni vágyókat. A kávéházban zene szól, a járgányparkban a századelő közlekedési eszközeit lehet kipróbálni, a Beöltözőben magukra ölthetik a látogatók a korszak ruháit.

A Korzó kávéházban találkozhatnak az érdeklődők az Erdély épületegyüttesben játszódó Hat sértett kísértet című gyerekregény szerzőjével, Kertész Erzsivel és többi alkotójával.

A könyv mellett kézműves foglalkozások, játék és nyomozós kaland várja a gyerekeket, amelynek során elkészítve a láthatatlanná tevő szemüveget végigjárhatják a könyv helyszíneit is.

A rendezvény részletes programja a https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/m linken érhető el.