Hirdetések

Tavaly az év utolsó negyedévében megindult a használt lakások árának csökkenése, a folyamat várhatóan idén is folytatódik – közölte az ingatlan.com.

Hirdetések

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a múlt év utolsó három hónapjában 2,6 százalékkal csökkent a használt lakások ára – ismertette elemzésében az ingatlanhirdetési portál.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta a várakozásoknak megfelelőek a friss adatok.  A kínálati piacon már tavaly ősszel látni lehetett, hogy a múlt év utolsó negyedévében a használtlakás-árak szerény mértékben csökkenhetnek.

Ugyanakkor jelezte, a KSH által mért negyedéves szintű árcsökkenés ellenére éves összevetésben még csaknem 17 százalékos drágulásról volt szó 2022 végén. Fontos az is, hogy a hosszú távú adatok alapján, vagyis 2015-höz képest két és félszeresére nőtt a használt lakások ára.

Tavaly az előzetes adatok szerint több mint 120 ezer lakás talált gazdára, ezen belül 112 ezer használt lakás adásvétele történt meg. A lakáspiac tavalyi forgalma megfelel a várakozásoknak, de elmarad a 2021-es 161 ezres és 2020-ban mért 149 ezres forgalomtól – tette hozzá a szakember.

Balogh László úgy látja, egyelőre visszafogott maradhat a használt lakások piaca, de a vásárlók továbbra is jó alkupozícióban vannak a visszaeső kereslet miatt. A lakáspiaci árak csökkenése a vevők egyre nagyobb energiatudatossága és a lakáshitelek magas kamatszintje miatt idén is folytatódhat – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Forrás: MTI