Hirdetések

A várat és a Városi Honismereti Múzeumot is bejárhatják éjszaka a látogatók szombaton a szlovákiai Füleken a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű rendezvényen. Szerveznek kiállításokat is, az egyik tárlaton Petőfi Sándor szlovák kultúrában betöltött helyét mutatják be – tájékoztatta a Füleki Vármúzeum az MTI-t kedden.

Hirdetések

Az ingyenes program 18 órakor kezdődik A fény országai című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában – írták a közleményben.

A tárlat Jurasek Kamil eperjesi festő- és grafikusművész képeit mutatja be. Az alkotó speciális módszert alkalmaz: a megfestett képre egy másikat fest, amihez sötétben foszforeszkáló festéket használ, így új távlatokkal egészíti ki az adott kép üzenetét. Kamil Jurasek 1996 óta minden évben egyéni és kollektív kiállításokon vesz részt számos országban – ismertették.

Az alsó vár kazamatájában vetítéssel egybekötött előadásra kerül sor, melynek témája a szerző által alkalmazott képzőművészeti eljárás.

A várban a műsor a „Lássa, kedves öcsém – zo Slováka vsecko vystane, este aj magyar költő” című kiállítás megnyitójával folytatódik, amely Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat része.

A füleki kiállítás tematikailag Petőfi szlovák származását, kapcsolatait a szlovák nemzeti mozgalom alakjaival, a szlovák nemzethez és származásához való viszonyát, verseinek szlovák nyelvű fordításait, valamint a szlovák kultúrában és az oktatásban betöltött helyét dolgozza fel. Ezen felül ismerteti Petőfi Sándor füleki látogatásának körülményeit, s felidézi azt a korabeli miliőt, amelyet ott tartózkodása során tapasztalhatott.

A megnyitók után A nevetés a legjobb gyógyszer című szlovák nyelvű előadást tekinthetik meg a gyerekek a Divadlo Zábavka társulat előadásában, majd a Poker nevű blues-rock zenekar ad koncertet. A sötétedés után a Tűzfészek Társulat zsonglőreinek LED show-ja világítja meg a középső várat.

A vármúzeum közölte: kedvezőtlen időjárás esetén csak a kiállításmegnyitókat tartják meg.

Forrás: MTI