Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

A Szőnyi István Emlékmúzeum gyűjteményének ritkán látható grafikai anyagából nyílik időszaki kiállítás május 20-án, szombaton a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel – tájékoztatta az MTI-t az intézmény.

A május 20. és augusztus 13. között látogatható tárlaton bemutatandó akvarellek, rajzok és rézkarcok a Szőnyi által rajongásig szeretett egyszerű vidéki élet művészi lenyomatai, többségük vázlat, tanulmányrajz, afféle vizuális jegyzet, néhány vonással megörökített pillanatkép, illetve komolyabban kidolgozott kompozíciók, amelyeket azzal a céllal készített, hogy később festményeinél felhasználhassa őket – hangsúlyozza a múzeum közleményében.

Szőnyi István képei visszatükrözik azt a mély kötődést, amely a művészt Zebegényhez fűzte, a valóságból kiinduló lírai ábrázolásmóddal egy idilli Árkádiát varázsolt a falusi környezetből, ahol a mindennapi feladataikat végző emberek, a velük együtt élő állatok, de még az őket körülvevő használati tárgyak is egy tökéletesnek látott világ harmonikus képét közvetítik – áll a közleményben.

Mint írják, Szőnyi István és felesége, Melinda fiatal házasként 1924-ben költözött Melinda apja, Bartóky József földművelésügyi államtitkár nyaralónak vásárolt zebegényi házába, amely 1967 óta emlékmúzeumként működik.

A múzeum állandó kiállításán a volt lakóterekben és műtermekben sétálhat a látogató, közelről tanulmányozhatja, hol dolgozott, alkotott Szőnyi. A kiállított képeken és családi fotókon a festő életének bensőséges pillanataiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, megismerhetik Zebegényt, a tájat, ahogyan azt a festő látta és láttatni akarta.

A kiállítás megnyitója május 20-án, szombaton 15 órakor lesz a Szőnyi István Emlékmúzeumban. Beszédet mond Dankó Dalma múzeumvezető, a kiállítás kurátora, Parádi Katalin, Zebegény polgármestere, a tárlatot Révész Emese, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének docense nyitja meg.

Forrás: MTI

Hirdetések