Hirdetések

Június 22. és 25. között rendezik meg a Dunakanyar legnagyobb összművészeti eseményét, a 10. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót Nagymaroson, ahol a színházi és zenei programok mellett workshopok, filmvetítések, képzőművészeti installációk és táncház is várja az érdeklődőket.

Hirdetések

A jubileumi fesztivál része a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiának, amelynek keretében cseh, szlovák, és lengyel színházi előadás, valamint utcaszínházi produkciók láthatók Nagymaroson – hangzott el a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: az ehhez hasonló nemzetközi léptékű rendezvények jelentősége a nemzeti kulturális értékeink „fénybe helyezésében” rejlik, másrészt a más nemzetek kultúrájának a megismerésében.

Mindennek az alapja a feltétlen és kölcsönös tisztelet, és az abban való hit, hogy a kulturális identitás megőrzése és megélése jövőalkotó erő – mondta, kiemelve: ebben a zaklatott, háború tépte, konfliktusokkal terhes világban megsokszorozódik ennek a tiszteletnek, az egymásfelé odafordulásnak az értéke.

Hozzátette: az idei jubileumi találkozón is kultúrák, hitvallások, világnézetek, művészeti ágak kapcsolódnak össze és szólnak hozzánk. „Ez a fesztivál a művészet gyógyító erejét, az összetartozás és egymásba kapaszkodás mindenekfelett álló eszméjét hirdeti büszkén. Abba vetett hitünket, hogy a pusztítás mulandó, de a művészet elemi és ősi ereje az újjászületés és az élet ígéretét hordozza” – mondta.

Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató kiemelte: a rendezvény tíz év alatt olyan fesztivállá fejlődött, amelynek nyolc színpadán négy nap alatt több mint száz program, színházi előadások, koncertek, szabadegyetemi előadások valósulnak meg.

A fesztiváligazgató kitért arra: fontos missziójuk, hogy minél több emberrel megszerettessék a színház élményét. Ezért hirdettek akciót: a színházjegyet váltó nézők az előadás megtekintése után ingyenesen látogathatják a többi programot, koncertet, utcaszínházi produkciót.

Kiemelte: a fesztiválon Hangfoglaló Programban résztvevő fiatal tehetségek közül 12 formáció érkezik a fesztiválra. Emellett a rendezvény otthont ad az öt művészeti egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által szervezett VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzárónak. Az esemény házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Az egyetemek közösen szervezett programjai között szabadegyetemi előadások, színházi produkciók, komolyzenei és dzsessz koncertek, táncelőadások, filmvetítések találhatók meg, kiállítás és táncház is várja az érdeklődőket.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte: céljuk az volt, hogy a színházi olimpia az egész szakmát érintse meg, a fővároson túl a vidéket is, ehhez kerestek partnereket. Arra bíztatta a kollégákat, hogy találják ki a maguk olimpiáját.

Mint mondta, több mint száz partnerük van, akik éltek a lehetőséggel, a VéNégy Fesztivál az egyik legizgalmasabb programot állította össze.

Ezek azok a népek, amelyek sorsközösségben létezve leginkább szót tudnak érteni – mondta a résztvevő országokról szólva, kiemelve: az egész olimpia arról szól, hogy párbeszédet kell folytatni, igyekezni megérteni egymást, hogy el is tudjuk fogadni egymást.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke videóüzenetében elmondta: már több tízezer ember látogatott el a VéNégy Fesztiválra, amely évről évre egyre bővült, színesebbé vált, mára a Dunakanyar legnagyobb, legtöbb embert vonzó eseménye.

Kiemelte: a fesztivál összművészeti, családbarát és természetközeli esemény, ahol a látogatók egy helyszínen négy ország kultúrájával találkozhatnak.

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere felidézte: 2021-ben kötötték meg az első megállapodást, hogy Nagymaros, ez a kis település adjon helyet a VéNégy Fesztiválnak. Mint mondta, a rendezvény befogadása nagy megtiszteltetés számukra.

A fesztivál több mint félszáz zenei programmal, VR színházi attrakciókkal is várja az érdeklődőket.

A nyitónapon a Feledi János-Oláh Dezső Vibratone Quartet Esszencia című előadása mutatkozik be, másnap az Olomouci Morva Színház Vérnász című táncelőadása látható. A Song of the Goat lengyel társulat egy rock-opera performansszal tér vissza a VéNégyre, Szophoklész Antigonéját értelmezik újra. A zárónapon a Kassai Nemzeti Színház táncszínházi előadása, a Milada Horáková látható. Esténként utcaszínházi produkciók színesítik a kínálatot.

A fesztivál fő zenei fellépője a holland soul díva, Sharon Kovacs, mellette a Kraak & Smaak, a Cari Cari, Ina West, a Kill the Dandies! és a Lash & Grey is koncertet ad. A hazai fellépők között van az Analog Balaton, a Bagossy Brothers Company, a Belga, Beton.Hofi, a Blahalouisiana, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Dzsúdló, a Halott Pénz és az Elefánt is.

A fesztiválról bővebb információ a http://venegyfesztival.hu/ linken érhető el.

Forrás: MTI