Hirdetések

A régi betontámfal elbontásával megkezdődött egy balassagyarmati park felújítása. A Széchenyi és a Rákóczi út sarkán lévő kis zöldterület szerkezeti átalakítása és térré formálása a belvárosi Civitas Fortissima térrel harmonizáltan készül el.

Elismert és megbecsült cipészmesterként tartották számon Balassagyarmaton Gregori Józsefet, aki haláláig eredeti foglalkozását űzte. Ötven éve tartó kisipari tevékenységéért 1974-ben oklevelet is kapott a városi tanácstól. Azonban a Rákóczi és Széchenyi utcák sarkán álló háza nem kapott tőle kellő figyelmet, helytörténeti leírások szerint az volt a főutca legelhanyagoltabb épülete. 1975-ben történt halála után gyorsan lebontották, a helyére parkot építettek, amit a Gregoriról nevezett el.

Az azóta is gondozatlan terület újjáépítésére a belváros főterének tervezőjét kérte fel a város önkormányzata. Az Ybl-díjas és Podmaniczky-díjas Eleőd Ákos építész a néhány éve elkészült Civitas Fortissima térrel is harmonizáló közterületet képzelt el, amelyen az ívek és a körkörös vonalvezetések dominálnak majd, éppen úgy, mint a belvárosban.

A Gregori parkot Eleőd Ákos építész tervei alapján alakítják át. (grafika: Balassagyarmat Város Önkormányzata)

A munkálatok elkezdődtek, a tereprendezést követően több mint tíz fát és cserjéket ültetnek, továbbá térburkolattal teszik komfortossá a közlekedést a területen. Az elsősorban pihenő övezetben tíz padot és kukákat is elhelyeznek, a szomjazó gyalogosokat és kerékpárosokat ivókút szolgálja majd ki, a madarakat pedig madáretető látja vendégül. A Gregori park modern világítástechnikát is kap.

Az elhanyagolt területre megérkeztek a munkagépek. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A cipészmester emlékét egy tábla fogja őrizni, mellette egy másik mester, Pál István, az utolsó magyar dudás számára szobrot is állítanak, aki 2015-ben bekövetkezett haláláig Tereskén lakott. A Népműveszet Mester és a Magyar Kultúra Lovagja címmel is kitüntetett népzenész Balassagyarmaton hunyt el.