Hirdetések

Magyarország lakosságának megközelítőleg 20 százaléka szegénységben él – ez derült ki az egyik társadalomkutató intézet friss jelentéséből. Az adatokat más országokéval összevetve Magyarország a középmezőnyben áll. Nógrádban Nyugatról Kelet felé haladva növekszik a gond.

Hirdetések

Megrajzolta Magyarország szegénységi térképét a Tárki Zrt. A társadalomkutatásokkal foglalkozó szervezet adatai alapján a hazai lakosság mintegy 20 százaléka esetében állítható, hogy leszakadóban vannak. A járásonkénti kimutatásokat többek között az egy háztartáson belüliek bevételéből, továbbá a kiadások fajtáiból állították össze.

A kutatók szerint nincs olyan járás Magyarországon, ahol ne lenne jelen a szegénység, még Budapesten és környékén is 2-7 százalék közöttire teszik a jövedelmi értelemben leszakadók arányát. A térképet nézve egyértelműen Keleten súlyosabb a gond, és ez nem csak az ország azon részére igaz, hanem Nógrádban is keleti irányba haladva figyelhető meg a szegénység mélyülése.

Relatív jövedelmi szegénységben élők aránya járásonként. (grafika: Tárki)

A legsúlyosabb gondokkal a szécsényi térségben küzdenek, ahol a lakosság 37 százalékát sorolták oda, hasonló helyzetben vannak Salgótarján környezetében, az ott élők negyede elszegényedett.

Az ország legmagasabb szegénységi mutatóját a Csengeri, a Mátészalkai, az Encsi, a Baktalórántházai, a Fehérgyarmati, az Edelényi és a Gönci járás adja.