Hirdetések

Az előző napok heves esőzései villámárvizeket okoztak a Cserhátban. A magasabb területekről lezúduló nagy mennyiségű víz az addig békés patakok medrét telítette, majd rövid időn belül árvizet okozott több településen is. A levonuló ár Nógrád folyóját, az Ipolyt táplálja.

Hirdetések

Mint arról korábban többször beszámoltunk, Nógrádsipeken 300 ingatlan 600 lakóját veszélyeztette a szerdán megáradt helyi patak, ami az aznapi heves esőzések miatt nem tudta rövid idő alatt elvezetni a ritkán látott mennyiségű csapadékot.

A Belső-Cserhátban és a Karancs környezetében is hasonlóan sok eső esett két nap alatt, ott is védekezniük kellett a helyieknek. Az Ipoly vízgyűjtő területének jelentősebb vízfolyásai megduzzadtak, a szlovák-magyar határfolyót táplálják. Ennek következménye, hogy az Ipoly vízszintje Ipolytarnócnál egyetlen nap alatt több mint 1 métert nőtt.

Hulladékos hordalékot halmozott fel az Ipoly Nógrádszakálnál 2023. május 18-án este. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A közeli Nógrádszakálnál már kilépett medréből a folyó, az ártér területén terjeszkedik a folyó, de lakott területeket nem veszélyeztet.

Az elmúlt néhány nap gyors vízszintemelkedése után péntek éjjel 1 óra körül már stagnált a vízállás, órák óta 232 centiméteren áll.

Azonban Balassagyarmatnál minden órában növekszik az Ipoly, egyelőre a mederben van, és amennyiben nem lesz újabb esőzés, várhatóan nem is lép ki onnan. A prognózis alapján úgy tűnik, a csapadékos időszak a következő napokban ritkulni fog.