Hirdetések

Eredményes évet zárt a Szerencsejáték Zrt. 2022-ben, 821 milliárd forint szerencsejátékokból származó árbevételt és 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, az EBITDA mutatója pedig 37,2 milliárd forintra növekedett – közölte a Szerencsejáték Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A bázisévhez képest az árbevétel 17,2 százalékkal, a nyereményekkel csökkentett tiszta játékbevétel 12,4 százalékkal emelkedett.

A nyeremények nettó értéke közel ötödével emelkedett az előző évhez képest, 2022-ben 581,8 milliárd forint volt.

A Szerencsejáték Zrt. 821 milliárd forintos árbevételének mintegy háromnegyedét a földi értékesítést végző csatornák együttes forgalma tette ki, ez a bázisévhez viszonyítva 12,6 százalékos növekedés. Az interaktív értékesítési árbevételek  a 2021-es évhez viszonyítva jelentős mértékben, 33,4 százalékkal emelkedtek.

A sorsjegyek 11,1 százalékos, a fogadások pedig 25,1 százalékos bővülést értek el 2022-ben az előző évhez képest. A számsorsjátékok a korábbi, 2021-es csökkenést megfordítva tavaly mintegy 3,9 százalékos emelkedéssel zártak – ismertetik.

A társaság  148,1 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában, ez 13 százalékos bővülés.

A közlemény idézi Mager Andreát, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a fogadások tavalyi dominanciája a hagyományos bukmékeri fogadások iránti töretlen kereslet mellett az új virtuális fogadások dinamikus árbevételi növekedésével magyarázható. Jelezte, hogy tavaly bővült a sorsjegykínálat, a kereslet gyorsabb ritmusú és egyben magasabb nyeremény-visszafizetésű termékek irányába tolódott, ami a sorsjegy-kategória bevételének  bővülését hozta, a számsorsjátékok árbevételének növekedése pedig főként az Eurojackpot játék tavalyi sikeres megújításának köszönhető.

A közlemény kitér arra, hogy a Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási tevékenységének egyik pillére a fogyatékossággal élők társadalmi integrációja. A nemzeti lottótársaság a kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózat számára tavaly biztonságosabbá, gyorsabbá és hatékonyabbá tette sorsjegyértékesítő rendszerét, speciális digitális eszközöket biztosított a hálózatban dolgozók részére, hogy online kezeljék készleteiket és értékesítsék sorsjegyeiket.

Forrás: MTI

Hirdetések