Hirdetések

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumában tartották meg június 13-án az idei, immár tizedik alkotói pályázat díjátadó ünnepségét. Itt derült ki, hogy kik voltak azok az alkotók, akik a legkreatívabb módon hívták fel a figyelmet a füstérzékelő fontosságára, az otthonok tűzbiztonságára.

A megyei válogatás után beérkezett alkotások rangsoráról született végső döntést május 18-án kétórás szakmai vita előzte meg. Összesen háromezer-háromszázharmincöt alkotás készült, a megyei előzsűrizés alapján javasolt pályaműveket művészből, múzeumi és tűzvédelmi szakemberekből álló zsűri bírálta el. A bírálat legfőbb szempontja az volt, hogy a kiírás tematikája, azaz a füstérzékelő szerepe mennyire hangsúlyos a rajzokon és egyéb alkotásokon, mindemellett a befektetett munkát, az egyéni látásmódot és a kreativitást értékelte a bizottság. 

A díjátadón a művészeti szempontokat szem előtt tartó dr. Borsos Mihály fotóművész azt mondta, élvezet volt látnia, hogy az adott témának milyen sokféle megközelítési módja létezik. 

Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő azt emelte ki, hogy a pályázat elérte a célját, a gyerekek felelősen gondolkodnak, és tevékenyek is otthonuk biztonsága érdekében. 

Az országos verseny győztesei értékes díjakat kaptak, és különdíjak is gazdára találtak. Az egyéb kézműves alkotás kategória második korcsoportjában harmadik helyezést ért el Győri Hunor, Nógrád vármegyei tanuló „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak” című munkájával. A „Legkreatívabb iskola 2023” címet, ezzel együtt egy tűzoltósági bemutatót a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola nyerte el.