default
Hirdetések

Tartósan két részre szakadt Nógrád vármegye ingatlanpiaca: keleten olcsók, nyugaton drágák az eladásra váró lakások és házak – mondta az ingatlan.com elemzője. A szakértő szerint a különbségek okát a helyi gazdaság működésében, egy település élhetőségében kell keresni.

Az ingatlanok értékét jelentősen befolyásoló tényező a helyben elérhető munkalehetőségek és szolgáltatások sokszínűsége, vagyis az élhetőség – fejtette ki az ipolyinfo.com érdeklődésére az ingatlan.com elemzője, Balog László. A szakértő részletezte: így tekintve Nyugat-Nógrád sokkal jobb helyzetben van Kelet-Nógrádhoz képest, ez tükröződik az ingatlanpiaci árakon is.

Nyugat-Nógrád már a budapesti agglomeráció részévé lépett elő. Ennek következtében, most, aki ingatlant szeretne szerezni, 350-400 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhat Balassagyarmaton, míg Salgótarjánban továbbra is 200-250 ezer forintos átlagos négyzetméteráron juthat ezekhez hozzá, ami országos viszonylatban – a nagyvárosokkal összevetve – rendkívül olcsónak számít a vármegyeszékhelyek között.

A Nyugat-nógrádi ingatlanpiacot az elmúlt két-három évben a koronavírus járvány hatása is erősítette, mert a fővárosban élők közül többen is úgy döntöttek, hogy panellakásokból kertes ingatlanokba költöznek. Nyugat-Nógrád kisebb falvaiban ez a hatás markánsabban érzékelhető, a városok ebből a szempontból még nem lettek abszolút nyertesek – tette hozzá a szakértő.