Hirdetések

A régizene magyarországi mesterei és világhírű szólisták, a német barokk remekei hallhatók a július 1-jén kezdődő 39. Régi Zenei Napokon Vácott; az egyhetes rendezvényen mesterkurzusokkal várják a résztvevőket.

A Filharmónia Magyarország által szervezett, több évtizedes múltra visszatekintő fesztiválon hét mesterkurzust tartanak, amelyekhez világhírű előadóművészek koncertjei is társulnak – mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója az esemény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szólt arról, hogy a régizene egy stílust jelöl, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt hoztak létre zenetudósok, zeneművészek, előadók. Az irányzat célja, hogy korhű módon adják elő a megszólaltatott műveket, amelyek lehetnek valóban régi, barokk zenei művek, de akár 19. század végi, 20. század eleji darabok is.

Kiemelte, hogy a művek több száz év alatt átalakultak, a különböző korszakok előadói stílusa, korjegye rájuk rakódott. Izgalmas, ahogy ezek a művek megtisztulnak és visszakapják eredeti szépségüket – mondta, hozzátéve: szép hallani, hogy mennyire más, mennyivel izgalmasabb és színesebb mű jön létre, amikor eredetiben adják elő, korhű hangszereken.

Hangsúlyozta: fontos a jövő művészeinek képzése. A Régi Zenei Napokon a résztvevők megismerhetik ezt az előadói stílust, tanulhatnak a kurzusokon, amelyeken az idén több mint hatvan hallgató vesz részt. Elmondta: együttműködnek a Haydneum Magyar Régizenei Központtal, amely abban is segítséget nyújt, hogy minél többen vehessenek részt a képzésen.

Káptalan István, a Haydneum Magyar Régizenei Központ főigazgatója felidézte: a magyar állam 2021-ben hozta létre az alapítványt. A Haydneum egyik célja a barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár gondozása, népszerűsítése. Ezt zenei kutatásokkal, modern kották kiadásával, CD-felvételek készítésével, előadások, koncertek szervezésével teszik meg. Ez utóbbiban partnerük két éve a Filharmónia Magyarország, amellyel megalakulásuk óta együttműködnek.

Elmondta: az idei Régi Zenei Napokon a nyitó- és zárókoncertet szervezik közösen a Filharmónia Magyarországgal, továbbá a kurzusokon résztvevők közül több mint 30 főt támogatnak ösztöndíjjal.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője kiemelte: a nyitó és zárókoncerten működik közre a Haydneum két rezidens együttese, a Purcell Kórus, illetve az Orfeo Zenekar.

Mint mondta, a fesztivál keretében három nagyszabású koncertet rendeznek a Fehérek Templomában július 1-jén, 5-én és 8-án. A nyitókoncerten július 1-jén a Capella Savaria és a Purcell Kórus mutatja be a német barokk remekeit az európai régizene egyik legnagyobb alakja, Marcus Creed vezényletével. A koncerten Händel és Strattner művei szólalnak meg.

Július 5-én a Savaria Barokk Zenekar és a Capella Du Mont kamarakórus ad hangversenyt, amelyen a francia barokk zene egyik kiemelkedő alkotója, Henry Du Mont motettái hangzanak el – ismertette a programot.

Elmondta: a július 8-i zárókoncerten vezényletével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar adja elő Johann Sebastian Bach két kantátáját szólisták fellépésével.

Kitért arra, hogy július 3-án a mesterkurzusokat vezető professzorok kamarakoncerttel lépnek a közönség elé.

Mint mondta, Baráth Emőke és Elisabeth Scholl énekkurzust, Kalló Zsolt hegedű-, Kertész Ildikó fuvola-, Nagy Réka viola da gamba, Szokos Augustin csembaló kurzust tart. Hozzátette: ő maga a fesztivál folyamán kamarazene mesterkurzust vezet Kalló Zsolttal.

Hozzátette: július 8-án, a zárókoncert előtt, a kurzusok résztvevői ingyenes hangversenyen lépnek a közönség elé.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a koncertekre a váci lakosok lakcímkártyájuk felmutatásával 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a helyszínen. Július 2-án délelőtt Vác főterén az Ewald Rézfúvós Együttes közreműködésével madrigálok és preklasszikus táncok válogatása hallható ingyenes programként, érdekes történetekkel és korhű hangszerbemutatóval színesítve a programot.

A fesztivál helyszínei között van a Fehérek Temploma mellett a Piarista Kilátó Központ, a Püspöki Palota díszterme és a Városháza udvara. A részletes program a rendezvény weboldalán és a filharmonia.hu oldalon található meg.

Forrás: MTI

Hirdetések