Hirdetések

Még mindig drámai hatást váltanak ki a múlt heti villámárvíz nyomai Nógrádszakálban. A faluban a takarítás már kevés, újjá kell építeni közműveket és a vasutat, sok pénzre lesz szükség. Közben az is kiderült, hogyan történhetett a hatalmas méretű pusztítás az esőzés miatt.

Az ipolyinfo.com stábja felkereste Nógrádszakál polgármesterét, aki készséggel kalauzolt minket a faluban azokon a helyeken, ahol a néhány nappal ezelőtti heves esőzés nyomán csak a pusztulás látható. Radvánszky Judit először a Palóc út melletti Bertece-patakhoz vitt minket, ott magyarázta el, hogyan történt a néhány perc alatt kialakult katasztrófa:

Úgy látjuk, hogy Mihálygerge környékén az erdőkben volt egy nagyobb felhőszakadás, és az onnan lezúduló nagy csapadékmennyiség terhelte meg annyira a patakot, hogy képtelen volt csak a mederben elfolyni, kilépett és mindez pár perc alatt katasztrofális helyzetet idézett elő.

A sodrás erejét mutatja, hogy az út menti szalagkorlátot is kitépte helyéről az áradás, és a patakon lévő egyik híd alá gyűrte be.

A Palóc út melletti Bertece-patak medre 2023. június 13-án. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Néhány közeli házban is károkat okozott a rendkívüli helyzet, megközelítőleg tíz centiméteres magasságban állt a víz a Palóc út egyik ingatlanjában, továbbá a Jókai úton két házban okozott – egyelőre nem számszerűsített – károkat: felázott tapétákat és falakat, elázott bútorokat láttunk a helyszíneken.

Azokon a helyeken, ahol a patakmeder betonnal volt bélelve, illetve ahol betonátjárók voltak, azt teljesen elmosta a víz. A meder melletti közművek is megrongálódtak. Aztán a patak Rákóczi úti kereszteződését is alámosta az ár, illetve a vele sodort hordalék megakadt a vasúti átjáró alatt, elzárta a víz útját és szétterülve keresett utat, ezért a vasúti vágányon folyt át, végül azt is alámosta egy szakaszon, a levegőben lógnak a sínek.

– részletezte Radvánszky Judit az áradás okozta közterületi károkat.

Alig néhány méterre állnak a patak melletti legközelebbi házak. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A polgármester azt is elmondta, hogy már az előzetes számítások készen állnak, százmilliós kárt összesítettek eddig, ennek megtérítésére nyújtottak be kifizetési igényt az államhoz.

A kép bal oldalán a patakmeder és a vasúti vízáteresz előtt összetorlódott uszadékok láthatók. Az eltömődött áteresz miatt szétterült a víz és alámosta a síneket. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Hozzátette: az összeg a védekezés költségeit is tartalmazza. A vasúttársaság számára okozott kárról egyelőre nincsenek nyilvános információk.