Hirdetések

A lehulló vakolat miatt nem lehetett tovább várni a balassagyarmati Gansel-ház homlokzatának felújításával, ezért úgy döntött a városi önkormányzat, hogy felújíttatja azt. Ez kellett ahhoz, hogy kiderüljön az épület egyik titka is.

A legtöbben a közelmúltban kialakított fecskelakásokról ismerik Balassagyarmat egyik legszebb mai társasházát, ami a belváros dísze lehet hamarosan. A Gansel-ház történetéről mindeddig azt tudtuk, hogy egy zsidó kereskedő polgári palotája volt, amely 1905-ben épült. A holokauszt ellenére a zsidó kereskedő szerencsésen visszatért Balassagyarmatra, de a kommunista rendszer államosítása miatt nem tudta tovább folytatni tevékenységét,.

Az összes olyan zsidó ingatlanból, ahová nem tértek vissza, szociális lakások lettek, emiatt aztán gyalázatos állapotba került ez az ingatlan. Teljesen leromlott állapotú önkormányzati lakások voltak. Akkor úgy döntöttünk, hogy felújítjuk, ma ezekben a fiatalok számára biztosítunk ingyenes lakhatást. Viszont a homlokzat felújítására csak most kerül sor.

– közölte a város polgármestere a tévében. Csach Gábor az építési állványzaton állva mutatta meg először azt a táblát, ami egy vakolathullás miatt bukkant felszínre. Elmondta: számos belvárosi ingatlan története ismert, azonban a Gansel-ház építői mindeddig ismeretlenek voltak.

A szerencse folytán tavaly az egyik pilaszterről leesett a vakolat és előkerült az építészeknek az emléktáblája. A két építész 1905 körül közös építészirodát tartottak fenn. Számos Kárpát-medencei, szecessziós és modernista épület köthető hozzájuk, például a szombathelyi Centrum Áruház és a Dreher Sörgyár is.
A Mocsányi Károly és Székely Marcel építészeknek emléket állító tábla a Gansel-ház vakolata alól került elő. (kép: Gyarmati Média)

A két építész kivitelezésében egy másik épület is elkészült Balassagyarmaton, 1903-ban a polgári iskola – ma Kiss Árpád Általános Iskola – kivitelezését is ők vállalták, tehát Mocsányi Károly és Harsányi Marcell nevéhez két városi épület is fűzhető mostantól.

A homlokzat felújítása után így fog kinézni az épület felirata. (forrás: Csach Gábor polgármester)

A városi televízió megtudta azt is, hogy az 1980-as években már történt egy felújítás a Gansel-házon, amely megőrizte az eredeti vakolatot is, ezáltal lehetőséget adódott arra, hogy eredeti színeit visszakaphassa az épület. A kivitelezés után új néven lesz ismert a ház: a Gansel udvar címmel már az ingatlan új funkcióját kívánják hangsúlyozni, ugyanis a hely főleg közösségi térként fog működni a jövőben. Ennek jelei már a tavalyi megnyitó óta láthatók: számos kulturális esemény és koncert helyszíne a társasház belső, nyitott udvara.