Hirdetések

Embercsempészés gyanúja miatt indult eljárás Nógrád vármegyében négy sofőr ellen, akik 76 embernek nyújtottak segítséget az országhatár illegális átlépéséhez.

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot ellátó egyenruhásai 2023. június 16-án 4 óra 40 perckor a 2-es számú főúton, Hont település belterületén vontak ellenőrzés alá egy ukrán honosságú személygépkocsit és egy azt követő német honosságú zárt áruszállítót. A járműveket egy 25 éves marokkói és egy 47 éves grúz állampolgár vezette, a tehergépkocsi rakterében pedig 34 külföldi személy tartózkodott.

Munkatársaink ugyanezen a napon Pásztó város külterületén 8 óra 25 perckor ellenőriztek egy magyar hatósági jelzéssel közlekedő kisáruszállítót, amelyet egy 21 éves román állampolgár vezetett, a jármű rakterében 21 külföldi személlyel.

Szintén 16-án 19 óra 22 perckor Rétság belterületén vontak ellenőrzés alá a járőrök egy francia rendszámú mikrobuszt. A külföldi járműből az egyenruhások láttán 5 fő kiugrott (közöttük a jármű vezetője is) és elszaladt. Munkatársainknak a kutatás során 4 fő külföldi állampolgárt sikerült elfogni.  

A szlovák-magyar közös járőri egység június 17-én 13 óra 58 perckor a 2-es számú főúton, az országhatár közelében vont ellenőrzés alá egy cseh honosságú kisbuszt, amelyet egy 23 éves kirgiz állampolgár vezetett. A gépjármű utasterében 17 fő külföldi személy volt bezsúfolva. 

A járművekben utazó 76 migráns magát szír állampolgárnak vallotta, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, őket a rendőrök a négy sofőrrel együtt elfogták és előállították.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján munkatársaink visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járműveket vezető grúz, marokkói, román és kirgiz férfi ellen a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vételük mellett – büntetőeljárást indított.

Fotó: police.hu