Hirdetések

Hamarosan befejezik a templom melletti paplak renoválását Csábon. Az 1960-as években épült ház már rossz állapotú volt, most magyar állami támogatással felújítják. Helyenként két méterre is leásnak, mert a vízelvezetés hiánya miatt kialakult súlyos problémákat már ott kell orvosolni.

Miskei Ferenc kollégánk arról tájékoztatta az ipolyinfo.com-ot, hogy a pince részét képező közösségi terem, valamint raktár, a kazánház az évek alatt a vízelvezetés hiánya miatt egyre rosszabb állapotba került: a falak átvették a talaj nedvességét, belülről omladozott a vakolat és nem egy helyen a moha és a penész is megjelent. A nagyobb esőzéseknél pedig rendszeresen át is jutott a víz a már említett területekre.

A vizesedés megszüntetése volt a legnagyobb feladat. (fotó: Miskei Ferenc)

Magyarország Kormánya támogatásával, a Bethlen Gábor Alapon keresztül sikerült anyagi forráshoz jutnia az egyházközségnek, bár abból a megnövekedett árak miatt a tervek egy része valósulhatott csupán meg. A pályázati pénzekből az épület északi és déli részén történő vízelvezető és vízszigetelő munkálatokat finanszírozták: a külső falak mentén az itt-ott két méteres mélységig – tehát az alapok aljáig – kiásott árok legaljára geotextíliával körbevett vízelvezető dréncsőrendszer került, onnét felfelé pedig vízhatlan fóliával fedték el az alapot és a falakat a visszahányt talajtól.