Balassagyarmat, 2019. szeptember 2. Gyártósor a Bremas Hungary Kft. balassagyarmati új gyárában 2019. szeptember 2-án. A kft. kapcsolókat, nyomógombokat, relédugókat és elektromos kéziszerszám-kapcsolókat gyárt. MTI/Komka Péter
Hirdetések

Több mint egy éve vár valamilyen munkalehetőségre 4305 ember Nógrád vármegyében – közölte a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya az ipolyinfo.com-mal. Sokan vannak ők, de csökken a táboruk, nem csak az előző hónaphoz képest nézve, hanem egy év távlatából is.

A munkaügyi központ közölte: ezek az emberek azért nem találnak magunknak munkát, mert nagy részük alacsony iskolai végzettségű, vagy ötven évnél idősebb. A legkevésbé a fizikai dolgozók tudnak érvényesülni, 3921 ember vár valamilyen lehetőségre.

Rajtuk kívül további mintegy ötezer fő álláskeresőt tart nyilván a hivatal, összesen 9322 embert. Ez az adat az előző hónaphoz képest 149 fővel kevesebb, tehát csökken a munkanélküliség. Ennek ellenére is a második legnagyobb az állástanok aránya a vármegyék között. Az egyes járásokat nézve sem jobb a helyzet, mindegyikben az országos átlaghoz képest rosszabb a helyzet.

Közben Nógrádban 5207 embernek tudnának elfoglaltságot adni különböző munkáltatók – tette hozzá a munkaügyi központ.

A tartósan munkanélküliek elhelyezkedésére pénzügyi támogatást biztosít a hivatal: a megfelelő kritériumok teljesülése esetén a kötelező legkisebb munkabér 150%-a is lehet havonta. Támogatják többek között a legalább 24 hónapja regisztrált álláskeresőket, a legalább 12 hónapja regisztrált 15-24 év közötti, vagy alapfokú iskolai végzettségű, vagy 50 év fölötti, vagy egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőtt álláskeresőket is.