Hirdetések

Hiába jött a szúnyogirtó autó három hete Balassagyarmatra, másnapra, harmadnapra és végül két héttel később sem érezhető a munka hatása. Szinte lehetetlen kültéri programokat szervezni a kora esti órákban, megeszik az embert a csípős rovarok.

A szúnyoggyérítésnek nevezett irtó akciókat Magyarországon hivatalos az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szervezi, ezért hozzájuk fordult az ipolyinfo.com további tájékoztatásért. Levelünkben megírtuk, hogy június 15-én Balassagyarmaton járt a gyérítést végző autó, de a várakozásokkal ellentétben nem volt hatása a kijuttatott szereknek.

Az OKF szóvivője válaszában azt írta, hogy az elmúlt hetek viharos és meleg időjárása miatt komoly szúnyogártalom alakult ki.

A sok eső miatt rengeteg olyan kis állóvíz jött létre, amely alkalmas a szúnyoglárvák kifejlődéséhez, emiatt folyamatos a vérszívók utánpótlása. Mivel a kémiai szúnyoggyérítés kizárólag a települések belterületén végezhető, erős szúnyogártalom esetén a külterületekről a már kezelt területekre is visszatelepülhetnek a vérszívók.

Mukics Dániel közölte azt is, hogy nem terveznek újabb szúnyogirtást Balassagyarmaton, majd a megoldást is megírta:

Az önkormányzat a saját költségvetése terhére kiegészítheti a katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést.

Majd részletesen ismertette azt is, hogy szúnyogok a ház körül, telkeken, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban, gumiabroncsokban megálló vízben is kifejlődhetnek. Azonban azok többnyire magánterületeken vannak, így nem tudnak biológiai szúnyoggyérítés végezni.