Hirdetések

A társulatépítő igazgató felállt és távozott a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházból. Simon Lajos exkluzív interjúban beszélt az ipolyinfo.com-nak arról, hogy miért nem marad a színház közelében mostantól. Az is kiderült, hogy mi a tarjáni társulat sikere, és hogyan választanak új vezetőt.

Tizenegy éve még nem tudta, merre vezet az út, csak azt tudta, hogy egy közönség kedvenc színházra vágyik és ha e mellett profi módon sikerül működni a stábbal, az hosszú időre jelent egy biztos kulturális lehetőséget a térség számára – ezt mondta a Zenthe Ferenc Színház most távozó igazgatója. Simon Lajos szerint már az is csoda, hogy létrejött az intézmény, a következő vezető dolga pedig az unikális munka folytatása lesz. Jönnek a részletek.


Ön korábban a művelődési központ igazgatója volt, a tarjániak Józsijából nőtt ki a mai színház az Ön vezetésével. Mi motiválta akkoriban?

Nyugodtan mondhatom, hogy kulturális érték született a József Attila Művelődési Központban annak idején, ami nem csak Salgótarjánnak, hanem Nógrád vármegyének is jót jelent. Salgótarján volt az utolsó megyeszékhely 2012-ig, ahol egyáltalán nem volt professzionális színjátszás és színház sem. Ez volt a nézőpontunk, ebből indult el minden. Azt akartuk, hogy mindenki által szerethető, várt előadások menjenek, és minden nagyképűség nélkül ki merem jelenteni, hogy ez megtörtént.

Váratlannak tűnik az igazgatói pozícióból történő távozás, de valószínűsítem, hogy alapos tervezés előzte meg. Aki alapítóként is dolgozott a színházon könnyen vagy nehezen távozik?

Teljesen nulláról indultunk, szisztematikusan csináltunk mindent. Vannak olyan folyamatok, amik végén már azt érzem, hogy belefáradtam. Csoda dolgok születtek, de sok munkával, lemondással és áldozattal. Boldogan tettem mindent és büszke is vagyok, szép emlékeket viszek magammal, csodálatos művészek és munkatársak vettek körbe, de azt érzem, váltani kell. A Zenthe ma már stabil előadóművészeti szervezet, ami jól fog működni ezt követően is.

Simon Lajos (j) eltávolodik a színháztól, és mégsem. (fotó: fb.com)

Emlékszem arra, többször is azt hangsúlyozta, hogy építeni kell egy valódi színházat Salgótarjánban, met akkor lesz igazán otthona, arra is említett példákat, hol lenne. Mi lesz ezzel?

Ezek a tervek készen vannak. Arra várnak, hogy legyen rá központi támogatás. Amikor erről beszéltünk, akkor is elmondtam, hogy egy önkormányzat, de egy régió sem rendelkezik olyan pénzzel, amiből ezt megvalósítsa. Húsz milliárd kellene, de hogyan sikerül ez, csak a jövő zenéje.

Simon Lajos a pályán marad, vagy másfelé vezet az útja?

Eltávozom a színház közeléből, nem is szeretnék visszafolyni a jövőben. Nem megyek messzire, mert előadóművészettel foglalkozom majd, menedzselni fogok olyan művészeti produkciókat, amik másabbak a színházhoz képest. Szeretnék olyan nagy megyei turisztikai projektben is részt venni, ami reményeim szerint az előttünk álló időszakban gyökeresen átalakítja Nógrád szerepét és jelentőség az ország turisztikai térképén. Most indul ez a projekt, leginkább Kelet-Nógrád turisztikai fejlesztése a cél, és van számos olyan salgótarjáni fiatal, vannak olyan nagyszerű előadóművészek országszerte, akik segítését szabadon megtehetem. Szabadabb lesz az életem, de sokkal sokrétűbb, mint eddig volt, bár volt bőséges feladatom eddig is.

Ki lehet a Zenthe Ferenc Színház új vezetője?

Ezt az előadóművészi törvény szabja meg. Az önkormányzat dolga, hogy hatvan nap múlva kiírjon egy pályázatot, ami rögzíti a kritériumokat. Országosan hirdetik meg, attól kezdve harminc nap lesz beadni a pályamunkákat. Kilenc fős bíráló bizottság javasolja az önkormányzat számára, hogy ki lehetne a megfelelő. Komoly szakmai grémium minősít. Ami biztos, hogy bárki is vezesse, izgalmas lehetőséget kap, mert Nógrádban másképp működik ez, mint máshol. Unikálisak vagyunk, nem nagyon működik hasonló, itthon mi keveset játszunk, az éves 250 előadás felét a Kárpát-medence különböző részein adjuk elő. Ide olyan igazgató kell, aki a népszínházi vonalat viszi színre, mert a Zenthe megélhetése ettől függ. Ha nem így fog működni, akkor nézőket és bevételt veszít a színház.