Hirdetések

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik az RB Leipzigtől a Liverpool FC-hez igazolt.

A 22 éves középpályás klubváltásáról a nagy múltú angol klub közösségi oldala számolt be vasárnap délután. A játékosnak a 8-as lesz a mezszáma.

Élveztem az elmúlt pár napot itt, várom, hogy mindenkit jobban megismerhessek. Az előző három-négy nap nagyon hosszú volt, nem volt egyszerű. De végül is itt vagyok, boldog vagyok és alig várom, hogy elkezdhessem a munká.

– idézte az egyesület honlapja Szoboszlait.

A Liverpool nagy múlt klub, nagyszerű játékosokkal, jó edzővel, minden remek. Számomra ez volt a tökéletes következő lépés. A szurkolók, a stadion, minden nagyon jó.

Szoboszlait 2026-ig kötötte szerződés a lipcseiekhez, és bár korábban a Newcastle United érdeklődéséről is lehetett olvasni, végül a Liverpool lett a befutó.

A sajtó szerint a középpályás kivásárlási ára 70 millió euró (26 milliárd forint) volt – magyar futballistáért még soha nem adtak ekkora összeget -, és öt évre írt alá a Vörösökhöz.

A Premier League-ben legutóbb ötödik Liverpool azok után jelentette be a leigazolását, hogy a játékos átesett a szokásos orvosi vizsgálatokon.

Tudom, hogy mennyire izgatott amiatt, hogy itt lehet velünk, de fontos, hogy megértse, hogy mi is legalább annyira izgatottak vagyunk őmiatta.

jelentette ki Jürgen Klopp vezetőedző.

Max Eberl, a lipcseiek sportigazgatója kiemelte, hogy szerették volna megtartani Szoboszlait.

Természetesen szívesen vágtunk volna vele együtt neki a következő szezonnak, de ő úgy döntött, hogy a Liverpool révén egy abszolút nemzetközi topcsapathoz megy. Ez egyben nagy elismerése a mi munkánknak, melynek során fiatal játékosokat felhozunk a következő szintre.

fejtette ki.

A hatszoros Bajnokok Ligája-győztes, 19-szeres angol bajnok Liverpoolnak – amely a következő idényben az Európa-ligában szerepelhet majd – az argentinokkal világbajnok Alexis MacAllister után Szoboszlai a második nyári szerzeménye.

Szoboszlai lett a Liverpool történetének a harmadik legdrágább futballistája a tavaly a Benficától 98,9 millió euróért érkezett uruguayi Darwin Nunez és a 2018-ban a Southamptontól 87 millióért megszerzett holland Virgil van Dijk után. A Leipzignél – amely 22 millióért szerződtette le – bevétel szempontjából immár a magyar sztár tartja a klubrekordot. Az eddigi csúcstartó a 2018-ban szintén Liverpoolba költözött Naby Keita és az idén a Chelsea-hez igazolt Christopher Nkunku volt 60-60 millióval. A játékos előző klubja, a Red Bull Salzburg a 70 milliós transzfer 20 százalékát – azaz mintegy 14 milliót – kapja.

Magyar futballisták a Premier League-ben:

Kozma István: Liverpool – 1992-93
Gera Zoltán: West Bromwich Albion, Fulham – 2004-06, 2008-14
Király Gábor: Crystal Palace, Aston Villa – 2004-05, 2006-07
Torghelle Sándor: Crystal Palace – 2004-05
Priskin Tamás: Watford – 2006-07
Fülöp Márton: Sunderland, Manchester City, West Bromwich Albion – 2007-10, 2011-12
Halmosi Péter: Hull City – 2008-09
Kurucz Péter: West Ham United – 2009-10
Bogdán Ádám: Bolton Wanderers, Liverpool – 2010-12, 2015-16
Buzsáky Ákos: Queens Park Rangers – 2011-12
Szoboszlai Dominik: Liverpool – 2023-