Hirdetések

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság munkatársai fogták el azt a 21 éves szír állampolgárságú férfit, aki a gyanú szerint illegális migránsokat kísérelt meg átcsempészni a magyar-szlovák határon.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízott egysége – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján – 2023. augusztus 8-án 8 óra körül Salgótarján belterületén akart intézkedés alá vonni egy fehér kisteherautót. A sofőrnek azonban más tervei voltak és a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva menekülni kezdett. Az egyenruhások a dobozos áruszállítót megkülönböztető jelzések használatával követni kezdték és a közlekedés biztonsága, illetve a balesetek elkerülése érdekében beterelték egy kis forgalmú zsákutcába, ahol megállították.

A megállást követően a gépkocsivezető azonnal kiszállt a furgonból és elszaladt. Menekülése nem volt alaptalan, ugyanis a jármű átvizsgálása során a rendőrök a rakterében összesen 15 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A tevékenységi irányító a helyszínre több egységet küldött és megkezdődött a sofőr felkutatása. Az elfogott illegális migránsok által megadott személyleírás alapján kollégáinknak sikerült beazonosítani a lehetséges embercsempészt. A salgótarjáni rendőrök célirányosan keresték a fiatal férfit, akit a déli órákban el is fogtak, miközben az utcán sétált. A hatóság tagjai a 21 éves szír állampolgárt előállították, embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására az ügyészségen.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.