Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa nyomán a bíróság elrendelte egy moldáv állampolgárságú embercsempész letartóztatását.

A férfi 2023. augusztus 3-án 9 óra előtt Magyarország területére jogellenesen, érvényes úti okmány, illetve érvényes beutazási és tartózkodási engedély nélkül érkező  5  fő szír állampolgárt vett fel az általa vezetett személygépkocsiba, majd ezen személyeknek segítséget nyújtott a magyar-szlovák államhatár illegális átlépésében.

A gyanúsítottat a 2. számú főúton, a diósjenői elágazónál közlekedési szabálysértés miatt közlekedésrendészeti ellenőrzés alá vonták, mivel nem használta a biztonsági övet. Az ellenőrzés során a vele szemben intézkedő rendőröknek a férfi azt nyilatkozta, hogy előzőleg illegális migránsnak nyújtott segítséget az államhatár átlépésében, ezért elfogták és előállították. Az általa szállított személyek nem kerültek elfogásra, mivel őket korábban a közeli határátkelő helyen kitette a gépkocsiból és a felkutatásukra tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Az ügyben a gépkocsi szemléje során a rendőrök megtalálták a gyanúsított által használt mobiltelefont, amelyre a gyanúsított még a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy a telefont kapta a megbízójától, hogy azt használja a bűncselekmény elkövetése során. A telefonkészülék elemzése során a készülékből előkerült egy videófelvétel, amelyen több, vélhetően migráns személy áll a hatóság által lefoglalt gépkocsi körül, nők, férfiak és gyerekek.

A gépkocsi átvizsgálása során megállapításra került az is, hogy annak hátsó ablaka fekete festékkel le van fújva, hogy az utastérbe ne lehessen belátni.

A férfi ellen az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárás, melyben a nyomozási bíró az ügyészi indítvánnyal egyezően, a terhelt jelenlétének biztosítása érdekében elrendelte a férfi letartóztatását.