Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség fiatalkorúak büntetőügyeiért felelős ügyésze vádat emelt hat fiatal ellen, akik koruknál vagy fizikai állapotuknál fogva védtelen gyalogosokat támadtak meg a náluk lévő értékekért Salgótarjánban.

A vádirat szerint az elkövetéskor 15 és 19 év közötti vádlottak első cselekményüket 2021. április 19-én követték el, ekkor négyen voltak. A salgótarjáni buszpályaudvaron felfigyeltek egy láthatóan ittas férfire, és megállapodtak, hogy elveszik a mobiltelefonját. A társaság lány tagja kihívóan kezdett vele viselkedni, hogy elterelje a figyelmét, eközben az egyik fiú kivette a zsebéből a telefont és a helyszínről több irányba elszaladtak.

2021. augusztus 13. napján egy ittas nőnek ajánlották fel ketten, hogy hazakísérik. Útközben elvették tőle a hóna alatt tartott pénztárcáját, a benne lévő személyes irataival, bankkártyájával és készpénzzel együtt, valamint kikapták kezéből a mobiltelefonját és elfutottak.

2021. szeptember 16-án két fiú a láthatóan nehezen mozgó 81 éves sértettet követni kezdte, és mikor utolérték, kikapták a kezében lévő táskát, melyben az idős férfi iratai, kulcscsomója és készpénze volt, majd elfutottak. A közelben lévő templom lépcsőjén átnézték a zsákmányukat, a készpénzt kivették belőle, a táskát és a többi értéket a templom udvarában hagyták.

Utolsó alkalommal két elkövető 2021. szeptember 18. napján egy 78 éves nőt követett az utcán, majd a lassan sétáló sértett karja alatt tartott táskáját kirántották és elszaladtak. Egy közeli, félreeső helyen átnézték, a készpénzt kivették belőle, a táskát a benne lévő személyi iratokkal, kulcsokkal és kapunyitóval együtt egy nem látható helyen rejtették el.

A hat fiatal ezekkel a módszerekkel összesen 135.900 forintnyi értéket zsákmányolt, melyet különböző arányban osztottak el egymás között. Az általuk okozott kárnak csak egy része térült meg a nyomozás során.

Terhükre lopás és kifosztás bűntette, valamint közokirattal visszaélés vétsége róható, melyeket társtettesként követték el.

A hat vádlott közül néggyel szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetést, egyikőjükkel szemben pénzbüntetést, míg a hatodik fiatallal szemben próbára bocsátást, továbbá hármukkal szemben vagyonelkobzást is indítványozott az ügyészség.

Bűnösségük esetén együttesen kell viselniük a 131.000 forint bűnügyi költséget és az egyik sértett által bejelentett 54.000 forint polgári igényt is.

Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.