Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 50 éves nógrádi nő ellen, aki bűncselekményből származó pénzt, mintegy 40 millió forintot utalt tovább egy tajvani cégnek.

A vád szerint a nő egy szlovákiai székhelyű céget irányítva a társaság bankszámlájára 2017 májusában érkezett mindösszesen 182 ezer – ismeretlen elkövetők által adathalász emailekkel kicsalt – eurót nem utalta vissza, hanem abból egy tajvani cégnek utalt el 40 millió forintnak megfelelő összeget.

Az sem tartotta vissza a tranzakció végrehajtásától, hogy az első ízben részére átutalt 51 ezer euró kapcsán az átutalást végző bank már jelezte felé, hogy a pénz csalásból származik, azt visszakérte, majd a pénzügyi műveletet és az átutalás összegét zárolta.

A járási ügyészség a büntetlen előéletű, azóta már Cipruson élő nővel szemben különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat, amiért vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a felmerült 2.074.561 bűnügyi költség megfizettetése mellett.

Az ügyészség akkor indítványoz próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, ha az eljárás adatai alapján alaposan feltehető, hogy az a tettest visszatartja újabb bűncselekmény elkövetésétől. Amennyiben az elkövető mégsem tanúsít törvénytisztelő magatartást és a próbaidő alatt elkövetett újabb bűncselekményt követ el, az emiatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása már nem függeszthető fel, és a korábban felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt