Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte két román állampolgár letartóztatását, akik az illegális határátlépőket szállító autójukkal egy igazoltatás elől menekülve az út melletti erdős területre hajtottak, majd megpróbáltak elfutni.

A nyomozás adatai szerint a 19 éves sofőr 2023. szeptember 16-án a kora reggeli órákban a 2. számú főúton egy román rendszámú kistehergépkocsit vezetett Szlovákia felé, amikor Borsosberény külterületén rendőri ellenőrzés alá akarták vonni. Hogy azt kikerülje, a rendőrjárőrök mellett elhajtott és a forgalommal szemben haladt tovább Nagyoroszi irányába.

Egy kanyarban a korábbi 100-130 km/h-s sebességről 30 km/h-ra lassított, társával, a 24 éves férfivel együtt kiugrottak az autóból és az út mellett erdős terület felé futottak. A vezető nélkül maradt jármű az erdős területre hajtott és egy fának ütközve állt meg. A csomagtér ajtaja ekkor kinyílt és az ott tartózkodó 16, magát szír állampolgárnak valló személyt, valamint a menekülő gyanúsítottakat is az időközben odaérkező rendőrök feltartóztatták.

A zsúfolt, ablaktalan, személyszállításra nem alkalmas raktérben tartózkodó személyeknek érvényes útiokmányuk nem volt, Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták, a szerb-magyar határtól Szlovákiába akartak eljutni.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság csempészett személy sanyargatásával, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt rendelt el a két férfivel szemben nyomozást, az ügyészség a terheltek jelenlétének biztosítása érdekében indítvánnyal élt a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája felé, aki az ügyészi állásponttal egyetértve elrendelte a kényszerintézkedést.