Hirdetések

Elrajtolt az első éjszakai hegyikerékpáros futam Balassagyarmaton. A versenyzők csak egy kis méretű lámpát vihettek ki magukkal a pályára, a tájékozódást nehezítette a teljes sötétség, és az időnként feltűnő vaddisznók is.

Tegnap este nyárias hangulatban rajtolt el az első éjszakai időmérő hegyikerékpáros verseny Balassagyarmaton a nyírjesi üdülőövezet egyik erdős területén kialakított pályán. A 2 kilométeres szakasz nagy része egy nyomsávos, több helyen táblák is figyelmeztetik a haladási irányt, azonban ezek sem segítették a versenyzőket, mert már a rajtkor sötét volt.

A szokatlan időpontra szervezett futam egy teszt volt – közölte a szervező 222 Sport Alapítvány kurátora. Házy Attila az ipolyinfo.com-nak azt mondta:

A sötétség önmagában is új elem ahhoz, hogy izgalmas legyen a bringázás, ám emellett sokkal erősebb koncentrációt igényel a versenyzőktől, mert a látótávolság összesen 3-4 méter. Meglepő lehet, de profi versenyzők számára is új kihívás ez, mert teljesen biztos, hogy a nappali versenyzéshez képest másképp fognak menni, mert rosszabbak a tájékozódási lehetőségek.

Az éjszakai bringázás sajátossága az is, hogy nagyobb eséllyel tűnnek fel az erődlakó állatok, akik újabb inspirációt adhatnak a kerékpárosoknak. Az egyik versenyző azt mondta: a sötétből hirtelen feltűnt vaddisznó annyira doppingolta őt, hogy gyorsabban tudott célba érni.

Varga Bertold versenyző a tegnap esti tesztfutamon. (fotó: Szugyiczki Zsolt)

A teszten meghívott versenyzők rajtolhattak el tegnap, akik a korábban nappal mért időeredményekhez hasonlóan teljesítettek.

helyezésnévvárosidő (p:mp)
1.Gáspár LászlóBalassagyarmat11:59
2.Gyenes NimródBalassagyarmat13:04
3.Varga BertoldBalassagyarmat13:32
adatok: 222 Sport Alapítvány

Házy Attila szervező szerint a résztvevők véleménye egyértelműen arra mutat rá, hogy a szokatlan és újító módszereket keresik és élvezik a sportolók, főleg a fiatalok számára fontos, hogy újabb impulzusokat kapjanak a motivációhoz.

Hozzátette: Magyarországon egyelőre nincs éjszakai versenyzés, ezért Balassagyarmat vállalja azt, hogy létrehozza az első ilyen nyílt futamot 2024-ben.