Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 18 éves sziráki gépkocsivezető ellen, aki nekiütközött egy előtte álló autónak, ezután járművéből ki sem szállt, hanem elhajtott.

A vádirat szerint a fiatal férfi 2023. július 12-én délután Vanyarc felől Kálló központja felé vezette személygépkocsiját. A településre beérve felújítási munkálatok miatt 30 km/h-s sebességkorlátozás volt érvényben és munkagépek dolgoztak. Figyelmetlensége miatt későn észlelte, hogy előtte forgalmi okokból egy személygépkocsi áll, és fékezett ugyan, de megállni már nem tudott, ezért hátulról nekiütközött. Ezt követően anélkül, hogy meggyőződött volna az autóban ülők állapotáról, megfordult és hazahajtott.

A várakozó autóban hárman ültek, a hátul utazó sértettnek az ütközéstől nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

A KRESZ szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, ha pedig személyi sérülés is történt, a rendőrhatóságot is haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőséghez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt ez esetben csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.

A férfi már a megállási és meggyőződési kötelezettségének sem tett eleget, így semmiféle segítséget nem hívott és nem ajánlott fel, ezért az ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolta meg. A Pásztói Járásbírósághoz benyújtott vádiratban pénzbüntetés kiszabását, közúti járművezetéstől eltiltást és az eljárás során keletkezett bűnügyi költség megfizettetését indítványozta.