Nógrádszakál, 2023. október 4. A keresztút résztvevõi a kormány támogatásával megújult nógrádszakáli kálvária stációinak avatásán 2023. október 4-én. MTI/Komka Péter
Hirdetések

A kormány támogatásával megújultak a Nógrád vármegyei nógrádszakáli kálvária stációi. A szerdai átadási ünnepségen a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy a határ két oldalán élő magyarságot is összeköti a nógrádszakáli keresztút.

Soltész Miklós a szlovák határhoz közeli, mintegy 640 lakosú település Szent Kereszt Felmagasztalása-plébániatemplomnál tartott ünnepségen elmondta: a kálvária 25 millió forintból újult meg. Megemlítette, hogy szerdán a falu 500 éves nagyharangja szólalt meg délben a Kossuth rádióban.

Az államtitkár a fejlesztés elindításáért köszönetet mondott a polgármesternek és a térség országgyűlési képviselőjének, majd a kivitelezőknek, a mestereknek és a közmunkásoknak köszönte meg a kálvárián végzett munkát.

Nógrádszakál, 2023. október 4. A drónnal készült felvételen a kormánytámogatással megújult nógrádszakáli kálvária az avatás napján, 2023. október 4-én. MTI/Komka Péter

Úgy fogalmazott: „nagyon nehéz helyzetben vagyunk most a világban, de a keresztúton keresztül tudunk üzenni, hogy nekünk a legfontosabb a békesség.” A keresztúti imádságok a békességet terjesztik a világban, azt kell  szolgálniuk – tette hozzá Soltész Miklós.

Radvánszky Judit (MSZP) polgármester megköszönte Soltész Miklós segítségét, a kálvária felújítására tett ígéretének betartását. Elmondta: a harang elkészültének 500. évfordulóján a templomhoz helyezték át a Szent István-szobrot és az elhunyt forradalmárok szobrát, Bobály Attila és Bobály Dávid alkotásait.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője a néhány éve felújított nógrádszakáli templomot olyan helynek nevezte, ahol fel lehet töltődni. Egy-egy ilyen hely erőt ad az értékek, a hagyományok megőrzéséhez – mondta.

Az 500 éves nógrádszakáli nagyharang a Váci Egyházmegye legöregebb harangja, felirata alapján 1523-ban öntötték.

Nógrádszakál, 2023. október 4. Az ötszáz éves nagyharang a Szent Kereszt Felmagasztalása-plébániatemplomban a Nógrád vármegyei Nógrádszakálon 2023. október 4-én. MTI/Komka Péter

Az egyházmegye honlapján közzétett információ szerint a 450 kilós bronzharang, amelynek alsó átmérője 91 centiméter, Magyarország egyik legrégibb, használatban lévő templomi harangja. A Kulturális Örökség Igazgatóság 1999-ben védetté nyilvánította. Felső pártázatán ismétlődő, gót betűs körfelirata: „O REX GLORIAE VENI CUM PACE”, magyarul: „Oh, Dicsőség Királya, jöjj el békével”. Füles koronáját 1925-ben lefűrészelték, tárcsás koronával helyettesítették. A hagyomány szerint a harangot a török elől az Ipolyba rejtették.