Hirdetések

Területi szintű ellenőrző gyakorlatot szervezett a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a rétsági, a balassagyarmati és a berceli, hivatásos tűzoltóknak Tolmácson, egy vegyipari üzem területén. A gyakorlaton részt vettek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei is.

A feltételezés szerint a létesítmény 36. tartályparkjában munkavégzés során a tartály megsérült és az onnan kiáramló anyag meggyulladt. A tüzet egy helyi szakember jelezte az Igazgatóság műveletirányító ügyeletére.  A jelzés időpontjában a tűz alapterülete három négyzetméter volt, de a lángok gyorsan terjednek. Az egyik dolgozót nem találják, senki nem látta, hogy elhagyta-e az üzem területét. 

A gyakorlat helyszínére tizenkilenc tűzoltó vonult öt gépjárművel. Az üzem területén a szervezők a tüzet és a füstöt villogó piros és kék fényekkel, valamint piros és kék zászlók kihelyezésével jelezték. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában és a veszélyzónán belül teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. A lángokat három vízsugárral, valamint az üzem területén kialakított palásthűtéssel és habfolyató rendszerrel fékezték meg. A tartályok között rekedt dolgozót –akit egy bábu helyettesített- az elsőként kiérkező rétsági egység tagjai sikeresen kimenekítették. A katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei folyamatosan monitorozták a levegő összetételét a gyakorlat ideje alatt. A gyakorlat célja az állomány által elsajátított ismeretek felmérése, illetve a tartályparkokban keletkezett tüzek oltásának gyakorlása volt.

A gyakorlat több mint egy órán át tartott, a beavatkozók és a foglalkozás vezetői a tapasztalatokat zárásként megosztották egymással, valamint megtörtént a gyakorlat értékelése. 

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy