Hirdetések

A Pásztói Járási Ügyészség indítványára a bíróság büntetőeljárásjogi kényszerintézkedésként távoltartást rendelt el egy 37 éves pásztói férfi ellen, aki súlyos sérülést okozott feleségének.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított 2022 decemberétől kezdve többször, emberi méltóságában súlyosan megsértve szidalmazta feleségét, rendszeresen erőszakoskodott vele, többször veréssel is fenyegette, majd 2023. május 25-én családi házuk udvarán két kézzel meglökte a mellkasán, melytől a nő háttal a földre esett és súlyos sérülést szenvedett.

A nyomozó hatóság súlyos testi sértés bűntettével és kapcsolati erőszak vétségével gyanúsította meg a férfit. A nyomozás során a felesége kérte a férfi ellen távoltartási határozat meghozatalát, mert félt a további megfélemlítéstől.

A büntetőeljárás során alkalmazható távoltartás szabadságvesztés büntetéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén rendelhető el, ha a gyanúsított letartóztatásának elrendelése nem feltétlenül szükséges, ugyanakkor megalapozottan feltételezhető, hogy a sértettet befolyásolná, megfélemlítené, vagy újabb bűncselekményt kísérelne meg elkövetni vele szemben.

A járási ügyészség a sértett kérelmével egyetértve a bűnismétlés megakadályozása érdekében a Salgótarjáni Járásbíróságon indítványozta a kényszerintézkedés elrendelését.

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva négy hónapra elrendelte a férfi távoltartását. Magatartási szabályként előírta számára, hogy feleségével közvetlenül vagy közvetve sem léphet kapcsolatba, valamint a nő lakóhelyétől, munkahelyétől, és az általa a nevelési-oktatási, egészségügyi, illetve vallásgyakorlása során látogatott intézményektől is tartsa távol magát.

Ha a férfi a távoltartás szabályait megszegi, a rendőrség elfoghatja és a letartóztatása rendelhető el, avagy rendbírsággal sújtható.