Hirdetések

2023 első három negyedévében 118 lakástűz keletkezett Nógrád vármegyében, 56-tal kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ami 32 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált időszakban 1157 négyzetméternyi épített terület égett le, 802-vel kevesebb, mint tavaly, ami 41 százalékos csökkenés.

A legnagyobb tűz augusztus 16-án Nőtincsen volt, ahol egy százhetven négyzetméteres családi ház gyulladt ki. A tűz a ház tetőszerkezetét, két szobát, valamint egy huszonöt négyzetméteres melléképületet érintett. A rétsági, a váci és a berceli hivatásos tűzoltók több mint négy órán keresztül dolgoztak a lángok megfékezésén és a károk felszámolásán. Mivel az épület lakhatatlanná vált, a ház két lakóját ideiglenesen rokonok fogadták be.

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben szerencsére senki sem vesztette életét vármegyénkben, szemben a tavalyi év hasonló időszakával, amelynek során a lakástüzek 2 áldozatot szedtek.  

Átlagosan kevesebb, mint három naponta felcsaptak a lángok valakinek az otthonában. Ezekben az esetekben 9 ember sérült meg, 1-gyel kevesebben, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 209 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók 103 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás közel 8 órán át tartott: február 11-én egy 60 négyzetméteres alapterületű, többszintes családi ház égett Balassagyarmaton. 20 tűzoltó 6 járművel avatkozott be a káresetnél.

Az első három negyedévben a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 5 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A tűzesetek során a leggyakrabban elektromos hiba (27 %), nyílt láng (23 %), a kémény műszaki állapota (19 %), a fűtési rendszer hibája (16 %), dohányzás (7 %), illetve sütés-főzés (5 %) miatt gyulladt ki épület. 3 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb alkalommal a kéményben (34 %), konyhában (13 %), illetve hálóban (12 %) csaptak fel a lángok.

A 118 tűzzel érintett Nógrád vármegyei otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 21-szer riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat, 17-tel, 45 százalékkal kevesebbszer, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 7 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 2-vel többen, mint egy éve. A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.