Hirdetések

Parassapuszta és Bernecebaráti között fogták el a rendőrök azt a magyar nőt, aki 27 fő illegális migránst szállított a magyar-szlovák államhatárhoz.

Parassapuszta és Bernecebaráti közötti területen, a két ország határán a szlovák határőrizeti szervek 2023. október 10-én 12 óra 20 perckor feltartóztatták azt a magyar hatósági jelzéssel ellátott járművet, amelyet egy 29 éves nő vezetett. Az ellenőrzés során a jármű rakterében feltalálásra került 27 fő magát szír állampolgárnak való személy, akik érvényes útiokmánnyal nem rendelkeztek és Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták. A terhelt a kizárólag áruszállításra kialakított, zárt légterű járművel folyamatosan, megállás nélkül közlekedett, így a szállított személyeknek mozgási lehetőségek nélkül, a raktérben állva, vagy a padlón ülve kellett összezsúfolva utazniuk több órán keresztül.

A hatósági intézkedés megakadályozta azt, hogy a gépkocsit vezető nő Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez. A rendőrök az embercsempészt és a magukat szírnek valló külföldieket elfogták és előállították.A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 29 éves nővel szemben csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A nyomozók a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták. Az embercsempész vezetői engedéllyel nem rendelkezett, így vele szemben a hatóság tagjai szabálysértési eljárást is kezdeményeztek.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.