Hirdetések

Ma jelentették be a Kormányinfón a Csok Pluszt, ami az 5000 fő feletti településeken ad kamattámogatott hitelt. Az összegek 15, 30 és 50 millió forint lesznek, míg a kedvezményes kamat 3%. Azok, akik az első otthonukat vásárolják meg ezen belül, elegendő az önrész 10%-val elindulniuk. Kiemelték, a hitel futamideje 10-25 évig terjedhet, választástól függően, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen.

A gyermek 1 éves koráig vehetik fel az anyák ezt a hitelt, de az idősebbek is megtehetik ezt 2 éven át, legalábbis azok, akik már 12 hetes áldott állapotban vannak, és ezt papírral igazolni tudják. Telekvásárlásra viszont nem vehető fel a hitel, mert a kormány célja, hogy tető kerüljön a családok feje fölé.

Az első közös otthon esetében – részben az infláció fékezése érdekében is – 80 millió forintos határt húztak meg. Lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár. Felújítás, bővítés esetén 20 százalék önrészre lesz szükség.

A részletszabályokat novemberben teszik közzé, és a januári bevezetésig mindenkinek van ideje arra, hogy felkészüljön. Ezzel együtt arra is fény derült, hogy a már megszületett gyerekek esetén ez a konstrukció nem vehető igénybe, valamint a Csok Pluszt csak a házasok vehetik fel!