Hirdetések

Megszűnt a szécsényi múzeum eddigi részleges önállósága, a továbbiakban egy másik vármegyei múzeumi szervezet részeként működik tovább – tudta meg az ipolyinfo.com vasárnap délelőtt. A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) keretei között működött szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum átszervezésének hátterében a költséges működés állhat.

Az ipolyinfo.com értesülése szerint országszerte több múzeumot is érint az az átszervezés, amely Nógrád vármegyében két intézményre is hatással van. Az MNM alá tartozó szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumot és a balassagyarmati Palóc Múzeumot azért vonták össze, mert racionalizálni kívánják azok működését. Szakmai körből kiszivárgott információk alapján a múzeumok olcsóbb működtetésére való törekvés egyelőre nem látszik, mert jelentős szerkezeti átalakításról, vagy a működtetés korszerűsítéséről senki sem tud.

Olcsó múzeumhoz keres szakembert a Magyar Nemzeti Múzeum. (forrás: mnm.hu)

Mindössze egy internetes állásajánlat árulkodik arról, hogy az MNM így próbálkozik pénzt spórolni intézményein. A közzétett dokumentum szerint az összevont múzeumok vezetőjének feladata lesz, hogy a költségek racionalizálására törekedjen úgy, hogy közben az intézmények látogatószámát is növeli. Ezt már az október 1-jén zárult álláspályázatkor részletesen be kellett mutatniuk azoknak, akik az új intézményvezetői posztra jelentkeztek.

Kerestük a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum és a balassagyarmati Palóc Múzeum vezetőit, hogy megtudjuk, benyújtottak-e pályázatot, azonban vasárnap egyiküket sem értük el telefonon.