Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 25 éves férfi és barátnője ellen, akik rövid időn belül öt bűncselekményt is elkövettek lakóhelyükön és környékén.

A vád szerint a páros 2023 februárja és májusa között öt különböző sértett sérelmére követett el bűncselekményeket egy nógrádi településen és a szomszédos faluban.

A három hónap alatt háromszor is betörtek ugyanabba a családi házba, először 70 kg fagyasztott húst és krumplit zsákmányoltak, valamint a falból gázcsöveket téptek ki, másodjára ugyancsak hústermékeket és egy hajszárítót vittek magukkal, a harmadik esetben viszont – bár kutattak az ingatlanban – már nem tulajdonítottak el semmit. A sértettnek több mint 190.000,- Ft lopási és 90.000,- Ft rongálási kárt okoztak.

A pár két másik bűncselekményt is elkövetett: 2023. május 6-án egy gépkocsi ablakát betörték, valamint a bal első ajtó zárját kiszakították és megkísérelték a járművet eltulajdonítani, azonban a szomszédok megzavarták őket, ezért elfutottak. A gépkocsiban majdnem az értékével azonos nagyságú, 280.000,- Ft rongálási kárt okoztak.

Másnap egy ingatlanhoz mentek, ahová a lakók beengedték őket, majd a házigazdák figyelmetlenségét kihasználva elloptak egy mobiltelefont. Ekkor a bűncselekménnyel okozott kár megtérült, mert az intézkedő rendőrök a telefont a sértettnek visszaadták.

A férfi további két lopást is elkövetett: 2023. április 13-án reggel egy családi ház kapuját mozgató motort megrongálta, az így kinyitott kapun bement, és a fészerből eltulajdonított egy fűkaszát és egy kompresszort, összesen 641.710,- Ft kárt okozva.

2023. május 1-jén este pedig egy élelmiszerboltba surrant be a nyitott ablakon át, ahonnan magával vitte a pénzkazettát a benne lévő 700.000,- Ft készpénzzel együtt.

A büntetett előéletű férfit az ügyészség öt, büntetlen társát három lopási cselekménnyel vádolja. A letartóztatásban lévő férfivel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás, a nővel szemben pedig közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt, és az okozott károkat is meg kell fizetniük elítélésük esetén.

A vádlottak beismerése esetére az ügyészség mértékes indítványa a férfi esetében 2 év 6 hónap börtönbüntetés, és 3 év közügyektől eltiltás, míg társa 300 óra közérdekű munka büntetésre számíthat, ha tetteit beismeri, és lemond a tárgyalás tartásához való jogáról.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság hoz ítéletet.